2024. június 15. (szombat) 13:23

Lélekből a kép felé

Önmagáról így vall a festőművész:

Általános- és középiskolámat Celldömölkön végeztem, és már a gimnázium évei alatt a képzőművészet érdekelt, rajzversenyeket nyertem. 1974-ben érettségiztem, majd megszereztem a műszaki rajzolói végzettséget.

18 éves koromban Barcsay Jenő bíztatására, legkedvesebb tanítványánál, Korga György neves festőművésznél tanultam tovább a Dési Huber Képzőművészkörben. Szabadidőmben falusi mesteremberektől nyaranta a korongozás és a szövés fortélyait lestem el, ezen kívül textil és kisplasztika készítéssel, valamint kirakatrendezéssel is foglalkoztam. Számos alkalommal jelentek meg rajzaim már fiatalkorom óta.

1976-ban felvételt nyertem az akkori Pécsi Tanárképző Főiskolára, földrajz-rajz szakra, amit jó eredménnyel elvégeztem. Pályám kezdetén egy évig napközis tanárként dolgoztam, majd nem sokkal ezután elhelyezkedtem grafikus, festő munkakörbe a Budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. Anatómiai Intézetébe, itt 10 évig festettem tantermi ábrákat, orvosi kutatások szemléltető tablóit. Eközben felvételt nyertem a Magyar Képzőművészeti Egyetem rendkívüli szakára, ahol Patay László és Bráda Tibor festőművészek voltak a mestereim. Itt 1986-ban szereztem diplomát.

A festést a Vizivárosi Galéria csoporthoz csatlakozva folytattam, Akikkel többször kiállítottunk a Magyar Független Szalon szervezésében. Ugyanebben az időben a Tabán-Lux fotó- és médialaborban dolgoztam, ahol tablókat készítettem. Ebben az időben számos festményem talált gazdára itthon és Franciaország több nagyvárosában.

Gyermekeim születését követően, amíg főként otthon voltam rajzszakkört, agyagozó kört vezettem a káposztásmegyeri Művelődési Házban. Dekoratőri, fotóműtermi és könyvillusztrációs munkákat vállaltam, de ez idő alatt is rendszeresen voltak egyéni és kollektív kiállításaim, illetve részt vettem festőkurzusokon is. A Budapesti Festőstúdióban Bakonyi Mihály tanított éveken keresztül. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával Franciaországban és Rómában tanulmányúton vehettem részt ezzel a csoporttal.

1997-től a Hunyadi Mátyás Általános Iskola művészeti alapítványi tagozatának vagyok tanára, 13 éve tanítok gimnáziumban művészettörténetet, illetve rajz és vizuális kultúrát. Több évig a Fasori Evangélikus Gimnáziumban, jelenleg a Budenz József Gimnáziumban.

1998 óta alapító tagja vagyok az Újpesti Festők Társaságának, majd 2000-ben nagy örömömre tagja lettem a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, mint festőművész. Már 15 éve vezetem a saját magam által alapított Leonardo da Vinci Képzőművészeti Szabadiskolát. Az elmúlt években több verseskötetet és tankönyvet volt szerencsém illusztrálni (Móra kiadó, Apáczai kiadó, Mandorla kiadó). Voltak belsőépítészeti munkáim, faltextileket és szobrokat is készítek. 2007 óta tagja vagyok a Magyar Vízfestők Társaságának, 2017 óta pedig a Magyar Festők Társaságának. Tagja vagyok a Nők a képzőművészetben társaságnak, valamint 2016-ban tagja lettem Folyamat társaságnak és a Szegedi-céh művészeti társaságnak is.

Célom, hogy első egyensúlyba hozzam az alkotást és a munkát. Művészi hitvallásom, hogy a festés nem cél, hanem eszköz arra, hogy közöljünk valamit a természet szépségének, csodáinak közvetítése által, másképp a világ és az ember jobbítása alkotásaimon keresztül.

Szarka Hajnalka kiállítása a Lakásgalériában (Budapest XIII. kerület Hollán Ernő utca 46. II. emelet 1. szám – 21-es kapucsengő) látható és megtekintéséhez a 06-30/2771216 telefonszámon lehet időpontot egyeztetni.

Még több kultmix…
Novella