2024. szeptember 16. (hétfő) 21:41

Botcsinálta szakértők a képernyőn

Lassan annyi sportcsatorna van, hogy megszámolni sem lehet, s a kommentárokkal, riporterekkel, szakértőkkel nem is győzik. Sok a fiatal, de többségük meglepően nagyképű és magabiztos, miközben a műveltségük, felkészültség meglehetősen hiányos. Igaz, ezt a szerénytelen allűrt eltanulták a kormánypárttól, vagyis szinte kötelező. És előttük a rossz példa Menczer Tamás, aki sportriporterből lett Szijjártó külügyér államtitkára és álmában is felmondja a dogmatikus leckét.

A köztévében szinte kötelező a műsorvezetőnek is kiállni a rendszer mellett és túl azon, hogy kérdezik a vendégeket., maguk is önálló, elfogult véleményt hangoztatnak. Nincs ez másként a sportban sem. Így aztán körmondatokban fogalmaznak és kérdést sem nagyon intéznek a szakértőkhöz, mert ők már tudják és mondják a választ is. Talán ezért hívnak olyan szakértőket, akik unalmasan és tudálékosan előadják a nagy semmit. A magyar fociban nem nagyon bírálnak, mert ahhoz a közeghez tartoznak és még valaki megtalál sértődni, vagyis jobb a langyos béke. Ellenben a külföldi meccseken nagyon okosak, Mourinho, Klopp, Ancelotti vagy éppen Flick nem állhat meg előttük, okítják őket mit kellett volna játszatni és kiket kellett volna pályára küldeni. Néha el sem hiszem, amit hallok, hiszen egy magyar edző, aki egyszer vagy kétszer bajnokságot nyert a csapatával, okosabb volna a világhírű trénereknél? Akkor miért a stúdióban ül miért nem hívja még eg török csapat sem?

És akkor elolvasom a sportlapban Dárdai Pál értékelését, miután kiesett a német válogatott, s szívesen a kezébe adnám a botcsinálta szakértőknek, hogy ilyen bölcsen és visszafogottan kell elemezni egy csapat a szereplését. Dárdai ugyanis nem akarta feltalálni a focit, inkább körbejárta, hogy milyen okai lehettek a kiesésnek és még véletlenül sem ült fel a közhangulatnak, amely Németországban és világszerte temette a német focit, hiszen az amúgy is jókora tévedés a Bundesligát vagy éppen a Bayern München nemzetközi menetelését látva. És még csak nem is az a baj, hogy Dárdai hatalmas előnyben van, hiszen válogatott játékos volt és remek edző, mert egy messziről jött ember is lehet jó szakértő, de azt is meg kell tanulni.

Még több sport…