2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:22

Westminster Abbey: királyok randevúja

Mogyorósi Géza

Hét évtizeddel ezelőtt II. Erzsébet koronázásakor nyolcezer meghívott jelenlétében ünnepelték az új uralkodónőt Londonban. A tavaly elhunyt Queen 74 esztendős, legidősebb fia május első szombatján kap koronát a Westminster-apátság történelmi csarnokában – szűkebb/takarékosabb keretek között.
A Brexit előnyeinek, hátrányainak elemzésébe belefáradt brit és nemzetközi bulvársajtó nagy kérdése e hetekben, hogy III. Károly kisebbik gyermeke Harry, s persze amerikai hitvese Meghan hercegnő ott lesznek-e az angliai ceremónia kétezer hivatalos vendége között? A tartós, lassan unalmas családi viszály ellenére valószínűleg trónörökös bátyja Vilmos és neje társaságában ott lehet majd a „fekete bárány” is a templomi koronázáson, ám egyedül! Továbbá Camilla királyné korábbi házaságából származó gyermekei és unokái is meghívót kaptak. Ám a Buckingham Palace erkélyén a családi fotózáskor már nem lesz hely az USA-ba kivándorolt, botrányos könyvvel előrukkolt Harrynak!
A Westminster Abbey sokat látott falai között 2023. május 6-án nem Charles III. lesz az egyetlen uralkodó. Londonba várják az öreg kontinensről a svéd királyi duót és a dán trónörököst (Kronprinz Frederik + Mary). Éppúgy, mint Vilmos Sándort, aki egy évtizede került trónra Hollandiában: vele lesz édesanyja és felesége is. Albert monacói herceg és a spanyol uralkodói pár szintén részt vesznek a tavaszi ceremónián, ahol Camilla királyné fejére is korona kerül! A brunei-i és ománi szultánok mellett a jordán uralkodó és palesztin felesége is átugranak Európába, hogy személyesen gratuláljanak Nagy-Britannia új államfőjének. Nem mindennapi (felső-)osztálytalálkozó egy ilyen ritka, archaikus egyházi ünnepség. A környezetvédőket leszámítva a monarchia rajongói szívdobogva találgatják, hogy mely hírességek szerepelnek még a londoni vendéglistán?!