2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:33

Már az első napokban kiürül három német repülőtér

Gyakorlatilag üresek voltak a düsseldorfi, hamburgi és kölni repülőterek csütörtökön a német Verdi szakszervezet által kiírt újabb sztrájkok első szakaszában. – írta a Reuters.

Közel 100 ezer embert érintenek a légiközlekedés-védelmi dolgozók csütörtökön és pénteken a három repülőtéren lezajlott sztrájkjai – közölte az ADV repülőtéri szövetség, és mintegy 700 induló járatot törölnek.

„A helyzet ugyanaz, mint a korábbi Verdi-sztrájkok idején: az indulási terminálok üresek, nyugalom van” – nyilatkozta a hamburgi repülőtér szóvivője.

A szakszervezet közölte, hogy tárgyalásokat folytat a BDLS légiközlekedés-biztonsági egyesülettel az éjszakai, hétvégi és munkaszüneti műszakok fizetésemeléséről, de egyenlőre nincs megegyezés.

Pénteken a sztrájk kiszélesedik, mivel Verdi felszólította a stuttgarti repülőtér biztonsági személyzetét, hogy csatlakozzanak a sztrájkhoz, ezért a reptér minden induló járatot törölt.

A német EVG szakszervezet is országos közlekedési sztrájkot hirdetett péntekre, az érintett társaságok között a Deutsche Bahn nemzeti vasúttársaság is.

A sztrájk 50 vállalatot érint, és hajnali 3 órától délelőtt 11 óráig tart (0100 GMT-0900 GMT), jelentős fennakadások várhatók – közölte a vasúti és közlekedési szakszervezet.

A magas infláció Európa legnagyobb gazdaságában sztrájkhullámot váltott ki az elmúlt hónapokban, mivel a dolgozók magasabb fizetést követelnek, hogy ellensúlyozzák a megélhetési költségeik növekedését.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…