2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:03

Tovább menetel az Újpest

Budapest Honvéd-Újpest mérkőzésen a Bozsik Arénában

A Budapest Honvéd már-már reménytelen helyzetbe került, miután az Újpesttől is vereséget szenvedett. Dean Klafuric vezetőedző azt ígéri, hogy az utolsó pillanatig küzdeni fognak, de hát ez természetes. Furcsa is lenne, ha a két fővárosi csapat, a Vasas élt a Honvéd esne ki, pedig megeshet, hogy a hagyományok mit sem számítanak.

LABDARÚGÓ NB I
28. FORDULÓ
Bp. Honvéd–Újpest FC 0–1 (0–0)
Budapest, Bozsik Aréna, 6284 néző. Vezette: Berke
Gólszerző: Gouré (89.)

Élt már meg szebb időket is a Budapest Honvéd és az Újpest. A két nagy múltú fővárosi klub összesen 34 NB I-es bajnoki címet szerzett (tizennégyet a kispestiek, húszat a lila-fehérek), ám ebben az idényben a kiesés elől menekül mindkét csapat. Az Újpest jobb helyzetből várta a péntek esti bajnokit, ugyanis a kezdés előtt hatpontos volt az előnye a kieső helyen lévő Honvéddal szemben, s mióta Nebojsa Vignjevics lett ismét a lila-fehérek vezetőedzője, három bajnokin hét pontot szerzett. Ami a Honvédot illeti, a meccsek fogynak, ám a pontokat nem olyan ütemben gyűjtögeti az együttes, ahogyan a szurkolók várnák, így valószínűleg a bajnokság végéig izgulhatnak a bennmaradásért a kispesti fanatikusok.
Márciusban a piros-fekete klub hivatalos közleményben tudatta, hogy nem megfelelő hozzáállásuk miatt száműzte az első csapattól Szappanos Pétert és Zsótér Donátot, ám a helyzet úgy hozta, hogy péntek este mindketten ismét ott voltak a keretben. A kapus kezdőként kapott lehetőséget Dean Klafuric vezetőedzőtől, míg Zsótér a kispadon kezdett.
Kiváló hangulatot teremtett a két szurkolótábor, a csapatok kivonulásakor előkerültek a pirotechnikai elemek, s a nagy füst miatt néhány percet csúszott a kezdés. A találkozót a Honvéd kezdte jobban, nyolc perc sem telt el, és előbb Eördögh András, majd Tamás Krisztián lőtte a labdát a kapu fölé ígéretes helyzetből. Jó iramban indult tehát a meccs, a hazaiak aktívabbak voltak, ám ahogy telt az idő, úgy javult fel az Újpest, és a félidő közepére kiegyenlítetté vált a játék. Ugyanakkor a kapuk nem forogtak veszélyben, vagyis kevés helyzetet dolgoztak ki a csapatok, és a hatékonyságról sokat elárult, hogy az első, kaput eltaláló lövésre 41 percet kellett várni: Lirim R. Kastrati lőtte a labdát távolról Szappanos kezébe. Az első játékrészben az újpesti játékosok feltűnően sokat csúszkáltak, Vignjevics is dühöngött a rossz cipőválasztás miatt.

Alig kezdődött el a második félidő, Csoboth Kevin lövése után centik választották el az Újpestet a vezetés megszerzésétől, ám a gyors vendégjátékos az oldalhálóba lőtte a labdát. Eördögh András a kispesti jobb oldalon remekül védekezett Csoboth Kevinnel szemben, amíg a pályán volt a piros-feketék fiatalja, nem sokszor tudott elmenni mellette a kétszeres válogatott játékos. Herdi Prenga és Lirim R. Kastrati összefejelésénél szisszentek fel leginkább a szurkolók, ám az ápolás után mindkét futballista folytatta a játékot. Az utolsó húsz percre beállt Zsótér, s úgy tűnt, a „száműzetésből” visszatérő játékos nincs jó fizikai állapotban… Bal oldali kispesti szöglet után Vidar Jónsson fejese nyomán hatalmasat védett Djordje Nikolics, nem sokon múlt a Honvéd vezető gólja.
Úgy tűnt, gól nélküli döntetlennel ér véget a találkozó, ám a hajrában Csoboth kiugratásából Petrus Boumal kiválóan szolgálta ki Fernand Gourét, így az Újpest megnyerte a találkozót. Sikerével a lila-fehér csapat nagyot lépett a bennmaradás felé, Vignjevics irányításával tovább s

Még több sport…