2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:12

Ejtették Alec Baldwin ellen a vádakat, folytatódik a Rust folytatása

A tervek szerint folytatják az Alec Baldwin főszereplésével készülő, de másfél évvel ezelőtt halálos baleset miatt leállított Rust című westernfilm forgatását – közölte a film produkciós vállalata. A film forgatása Montana államban folytatódik, és Alec Baldwin játssza továbbra is Harland Rust szerepét, illetve a film co-producere marad – írta a The Guardian című brit lap.

A Rust egy jelenetének felvételekor 2021 októberében az új-mexikói Santa Fében Baldwin véletlenül éles lőszerrel töltött revolvert használt, és lelőtte az operatőrt, Halyna Hutchinst, valamint megsebesítette a rendezőt, Joel Souzát. Az eset miatt január végén gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat Baldwin és a produkció fegyverekért felelős kellékese ellen. Mindkét vádlott ártatlannak vallotta magát.

Az ügyészek pénteken hivatalosan is ejtették az Alec Baldwin színész-rendező ellen gondatlanságból elkövetett emberölés vádat a Rust című westernfilm forgatásán történt halálos tragédia miatt. A fegyverekért felelős felügyelő, Hannah Gutierrez-Reed ellen azonban változatlanul megmaradt a gondatlanságból elkövetett emberölés vádja.

Csütörtökön az ügyben eljáró különleges ügyészek előzetes közleménye arra hivatkozott, hogy a nyomozás során új bizonyíték és tények merültek fel, amelyek további vizsgálatot és igazságügyi szakértői elemzést igényelnek. Azt is hangsúlyozták, hogy a nyomozás változatlanul zajlik, és nem zárták ki az újbóli vádemelést Alec Baldwin ellen, hozzátéve, hogy a mostani döntés nem mentesíti a színészt a bűnügyi elszámoltathatóság alól. A bíróság előtti bizonyítási eljárás a tervek szerint május 3-án kezdődik.

Alec Baldwin a kezdetektől azt állította, hogy ő nem húzta meg a ravaszt, a fegyver véletlenül sült el. Az elsődleges FBI törvényszéki vizsgálat szerint a fegyver nem sülhetett el magától. Azonban a CNN hírtelevízió pénteken arról számolt be – az üggyel foglalkozó forrásra hivatkozva, – hogy a felmerült egy új tény arra vonatkozóan, hogy a 2021-es forgatáson használt kellékpisztolyon olyan módosítást hajtottak végre, aminek eredményeként a fegyver a ravasz meghúzása nélkül is elsülhetett. Az változatlanul kérdés, hogy a fegyverbe miként került éles lőszer.

Alec Baldwin, a vád ejtése idején éppen Montana államban tartózkodott, a film új forgatási helyszínén. A Rust című western producereként a 2021-ben életét vesztett operatőr Halyna Hutchins özvegye, Matthew Hutchins vállal szerepet. A megsebesített rendező, Joel Souza szintén jelezte, hogy részt vesz a film forgatásának befejezésében.

Halyna Hutchins életét külön dokumentumfilmben is megörökítik. A bűncselekmény vádjának ejtése ellenére Halyna Hutchins további rokonainak ügyvédje azt közölte pénteken, hogy a színész-rendező ellen indított polgári peres eljárástól nem tekintenek el.

Még több bulvár…