2024. szeptember 22. (vasárnap) 13:30

Az elfelejtett hős

Mogyorósi Géza

A második világháború kitörésének 83. évfordulója kapcsán sokat hallani a hitleri korszak „prominenseiről”. Hermann Göring is seregnyi publicisztika, könyv, dokumentumfilm, színházi darab főszereplője volt már. Az talán kevésbé közismert, hogy a pilótából lett főnáci öccse, Albert számos üldözöttet mentett meg – Magyarországon is otthonosan mozgott.

Albertnek és Hermannak már az 1923-as „sörpuccs” idején eltérő véleményük volt Adolf Hitlerről. De nemcsak nézeteik tértek el, az apák is különböztek. Hermanné a mai Namíbiában, majd Haitin volt diplomata. Alberté minden valószínűség szerint egy tehetős zsidó orvos, a lovagi címmel is büszkélkedő, vagyonos Hermann von Epenstein volt, aki az idős családfőt, Heinrich Göringet – úgy másfél évtizeden át – asztalnál-ágyban „helyettesítette”. Kastélyaiban luxuskörülmények között nevelkedtek Frau Göring lányai és fiai.

Albert feltűnően hasonlított zsidó keresztapjára. S az első világháborús pilóta hősből morfinistává és hájas pojácává züllött főnácival, Hermann Göringgel homlokegyenest ellenkező politikai nézeteket vallott. Lehet, hogy nem is volt kötelező a harmadik birodalomban (1933 és 1945 között) imádni Hitlert? A nagy hatalmú bátytól eltérő világszemlélete ellenére ugyanis Albert kapta meg a bekebelezett csehországi Škoda Művek exportfőnöki posztját. Ez a jól fizető állás megnövelte Albert Göring mozgásterét. (Aki egyaránt szoros kapcsolatot tartott hazájával és a cseh ellenállással. Magyarországon is sűrűn járt a mulatozást és a nőket kedvelő snájdig férfi. Lehár Ferenc operett-királyon kívül számos magyart mondhatott barátjának.)

Kortanúk szerint Albert segített apróbb szabotázsakciók eltussolásában, okirat-hamisításban, életmentő úti dokumentumok alá kanyarítva híres-hírhedt (fél)testvére aláírását. Antifasiszta aktivitása nem maradt titok a Gestapo előtt sem. Hermann többször kihúzta a pácból Albertet. Így tett akkor is, amikor öccse 1941-ben súlyos autóbalesetet okozott, majd ’43-ban, midőn banki hitelcsalás gyanúja miatt került a birodalmi nyomozó szervek látókörébe.

És mi várt a két Göringre a hitleri rezsim összeomlása után? Hermann sorsa közismert. Az 53 éves, kényszerdiétán átesett egykori főnácit kötél általi halálra ítélte a nürnbergi törvényszék 1946 őszén. Az ex-marsall az akasztás előtti napon szétharapott egy ciánkálikapszulát. Albert húsz esztendővel élte túl hírhedt bátyját. Noha Bajorországban őt is kihallgatták a bírák, Nürnbergben akadt elég megmentett ember, aki tanúskodott mellette. A szabadon engedett Albertet aztán a csehszlovákok ismét őrizetbe vették. De ott is fény derült antifasiszta aktivitására. Családneve az NSZK-ban élete végéig teher maradt számára. Munkanélküliként, szegényen halt meg Münchenben, 1966-ban.