2024. szeptember 21. (szombat) 04:55

Svábokról – németül!

Mi svábok

Szerző:

Bihari Zoltán

Cím:

Mi, svábok

Kiadó:

Nemzeti Értékek Könyvkiadó

Hamarosan az önkormányzatokhoz kerül a „Mi, svábok” című kötet német nyelvű változata. Amint arról az elmúlt esztendőkben beszámoltunk, Bihari Zoltán szociológus nagyszabású könyvének első és második (magyar) kiadása meglepően gyorsan elkelt.

A „Mi, svábok – Történetek magyarországi németekről” című kötet anyaggyűjtése 2019 tavaszán indult. Az első kiadás 2020 novemberében jelent meg, 620 oldalon, mintegy másfélszáz helyszínnel. A második kiadás 2021 nyarán látott napvilágot, úgy 200 helyszínnel (ebben már

csak szinte települési anyagok maradtak), 824 oldalon. Harmadik kiadás nem tudjuk, hogy lesz-e, szeretnénk persze, de ez egyelőre csupán vágyálom. Igény lenne rá, azt látjuk, hiszen minden héten keresik a könyvet most is. De a papírárak emelkedés miatt a nyomdaköltség duplája lenne, mint amikor a második kiadás készült. Ez pedig olyan drágává tenné a nagyméretű, egyébként is magas árfekvésű kiadványt, hogy csillagászati összegre kéne árazzuk. Ha találunk erre a helyzetre valamilyen megoldást, akkor szeretnénk egy harmadik kiadást is megjelentetni – fogalmaz Bihari Úr.

– S mit tudhatunk meg 2023 tavaszán a kötetük most készülő, német nyelvű verziójáról?

A német kiadás egy rövidített, kb. 500 oldalas mű lesz. Ennek megjelenése a közeli hetekben várható. Április elején mehet nyomdába. Ez a könyv a második kiadásnak egy szerkesztett változata, amelyben a jelentősebb sváb településeket mutatjuk be, kb. 120 helyszínt. A német nyelvű kiadás igénye elsősorban a kiterjedt magyar-német testvértelepülési kapcsolatok miatt fogalmazódott meg. Ezek mögött sok esetben rokoni szálak is meghúzódnak, az 1946-48 közötti kitelepítés családi tragédiái. Számos hazai sváb település az elszármazottak jelenlegi lakóhelyével kötött testvérvárosi szerződést, s ezek az együttműködések napjainkban is éltetik a kapcsolatokat az oktatás, a kultúra, a sport terén. Bízunk abban, hogy a könyv olvasótábora a német kiadással jelentősen kibővül sok külföldi olvasóval, akik alapos körképet kaphatnak az általuk kevéssé ismert magyarországi sváb kisebbségről.