2024. szeptember 21. (szombat) 04:47

Viktoriánus rémregény

J. M. Miro

Szerző:

J. M. Miro

Cím:

Hétköznapi szörnyetegek

Kiadó:

Agave Kiadó

„A csillagok kitartóan keringtek a pályájukon, majd keleten kivilágosodott az égalja, de a lángok csak faltak és faltak, s nem hunytak ki.”
J. M. Miro nagy fába vágta a fejszéjét: Hétköznapi szörnyetegek című, monumentális, mondhatni eposzi léptékű regényével gótikus horror-fantasyt alkotott, mely nagyszerűen használja fel az nagy elődök, Lovecraft, Stephen King vagy épp Joe Hill hatását. Mindazonáltalt, hogy fordulatos, saját idővonalán előszeretettel ugráló, akciódús történet, tulajdonképpen egy klasszikus coming-of-age regény is, melyben a főszereplőink, Charlie, Marlowe Komako, Ribs és a többiek, miközben birtokba veszik és megtanulják használni saját különleges képességeiket, megteszik első lépéseiket a felnőtté válás és a teljes felelősségvállalás felé is.
Miro művének másik fontos motívuma a mitológiaépítés, ahogy megkísérel szembe menni a horrorirodalom megszokott túlvilágábrázolásaival, valamint olyan képességeket, és lényeket teremt, vagy inkább teremt újra, melyekkel egy gyakorlott olvasó ugyan találkozott már, ám a szerző ezúttal új perspektívát kölcsönöz nekik.
A Hétköznapi szörnyetegek bátran ajánlható Stephen King, Joe Hill vagy épp Dan Simmons rajongóinak, de vélhetően V. E. Schwab, sőt Veres Attila olvasói is megtalálhatják majd vele a számításaikat.