2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:48

A honvédelmet is tanítani fogják középiskolai fokon?

Új tantárgy próbaoktatása kezdődik meg a következő tanévtől – közölte a Honvédelmi Minisztérium pénteken az MTI-vel. Azt írták: a honvédelem elnevezésű tantárgynak köszönhetően a fiatalok olyan honvédelmi ismeretekkel gazdagodnak, amelyeket a mindennapi élet során is tudnak hasznosítani. Még szerencse, hogy a honvédelem tantárgy választható lesz, bár így sem érthető, hogy egy békepárti kormány, miért tartja ezt olyan fontosnak. A hazaszeret egyénként sem oktatható.

A tárca tájékoztatása szerint a 2023/2024-es tanévtől kínálják a középiskolák számára a tantárgyat a szabad órakeret terhére, választható tantárgyként. Szerintük ez a már működő kadétprogram mellett megteremti a lehetőséget, hogy a középiskolások részletesebben is megismerhessék a haza védelméhez kapcsolódó állampolgári kötelezettségeket. A gyerekek a legfontosabb honvédelmi szervezetek és feladatok megismerésén túl elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhetnek, egyebek között a kibervédelem és a térképészet területén, valamint elsajátíthatnak egyéb gyakorlati ismereteket is – írták.

A szaktárca emlékeztetett, a 2017-ben elindított Honvéd Kadét Program célja, hogy tudatosítsa a haza szeretetének, a haza védelmének fontosságát, és hozzájáruljon a fiatalok felelős állampolgárrá neveléséhez. A programhoz csatlakozó iskolák száma folyamatosan emelkedett. A háromszintű kadétprogram keretein belül bevezetett honvédelmi alapismeretek tantárgy már több mint százhuszonöt magyar oktatási intézményben elérhető,A honvédelem elnevezésű tantárgy próbaoktatása szeptemberben kezdődik meg országszerte számos középiskolában, heti egy tanórában. Az intézmények kiválasztásában a Belügyminisztérium, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztérium is közreműködött. A próbaoktatást a Honvédelmi Minisztérium szakemberekkel támogatja.

Még több AKTUÁLIS…