2024. szeptember 21. (szombat) 19:18

Lipcse – rajtol a turisztikai főszezon

Május küszöbén ért véget a {koronavírus-járvány miatt korábban háromszor lefújt} Leipziger Buchmesse. Az olvasás szerelmeseinek szászországi nemzetközi randevúján idén az Osztrák Köztársaság volt a vendégállam. A képregénytől a kőkemény irodalomig tarka palettát felvonultató négynapos rendezvény összesen 350 programmal, tucatnyi helyszínnel csábította a betüfalók bel- és külhoni táborát, 274 ezer főt! A lipcsei hotelek pünkösd közeledtével jobbára teltházasak e hetekben – félúton Prága és Berlin között!

Jó hat évszázada annak, hogy prágai német diákok megalapították Leipzig első felsőoktatási intézményét. A szász település középkori krónikájának másik fontos dátuma 1497. Anno kapott vásárvárosi privilégiumokat a könyves központként tisztelt Lipcse. Nos ebben a keletnémet városban április végén tömegeket vonzott a hagyományos kultúrális ünnep (Leipziger Buchmesse 2023). Kiadók, kereskedők, szerzők és olvasók szomorkodtak 2020 óta, hogy a szászországi rendezvényt is elérte a berlini Nemzetközi Turisztikai Börze sorsa. Akárcsak a spree-parti idegenforgalmi seregszemlét, a lipcsei Nemzetközi Könyvvásárt is többször le kellett fújni a koronavírus rapid terjedése miatt. A kultúra kontra Covid-19 összecsapás pontozásos győztese tavaly is a járvány volt!

Ha a rengeteg helyszínen 2020-/21-/22-ben elúszott sok ezer könybemutatót, felovasást és egyéb járulékos műsort nem is kárpótolhatta a mostani buli, azért vessünk egy pillantást a Buchmesse idegenforgalmi környezetére! Pazar! 273 esztendeje, hogy Lipcsében elhunyt Johann Sebastian Bach. A Thomaskirche egykori kántorához hasonlóan persze azok is rácsodálkoznának a szász városra, akik az ndk-s időkben jártak utoljára ott. Jó harminchárom évvel a berlini fal ledőlése után a magyar turistáknak, üzletembereknek is érdemes felkeresniük „Leipzig”-et, mely autóval 7-8 óra alatt érhető el Budapestről. A ma 600 ezer lakosával Németország 13. legnépesebb településeként jegyzett Leipzig 1216-tól rendelkezett vám és kereskedelmi jogokkal. Vidékét az időszámítás utáni első évszázadban germán törzsek, majd 900 körül szlávok népesítették be. A mezőgazdaságon kívül főleg a várost átszelő Weisse Elster folyó halászata és a kereskedelmi utak kereszteződéseinél kialakult vásárok nyújtottak megélhetést az itt élőknek – meg a rablóknak!

A 15. század két fontos változást hozott: 1409-ben prágai német diákok megalapították Leipzig első egyetemét. Majd 1497-ben vásárvárosi privilégiumokat kapott a szász település. Lipcsét már a középkorban a könyvek városaként tisztelték Európában: a nyomdaipar hagyományai napjainkra sem homályosultak el. A legelső újság 505 esztendeje, 1518-ban jelent meg itt.
Múltban gyökerező gazdagságát idézi a 16. században, német reneszánsz stílusban épült Altes Rathaus (Régi Tanácsháza) és az előtte elterülő óriási piactér. A 17. század utolsó negyedében megnyílt Börze barokk csodáját ma már csak kordokumentumokból ismerjük. A 18. század lipcsei szellemiségére nagy hatással volt J.S. Bach, aki 1723-tól haláláig, 1750-ig volt a Thomaskirche kántora.