2024. szeptember 21. (szombat) 18:56

Too Old To Rock’n Roll?

Ian Andersontól jól idéztem, s az eredeti dal címe jóval hosszabb, vagyis „Too Old To Rock’n Roll, Too Young To Die” azaz Túl öreg a rock’n rollhoz, de még túl fiatal a halálhoz. Egy ’76-os tévéfelvételen Anderson sárga sálban, egy korsó sörrel énekli a dalt, Martin Barre szólógitároson egy Husquarna feliratú reklámtrikó volt. Boldog békeidők, akkor még nem tiltottak le egy klipet reklám miatt, s az énekes sört is ihatott a színpadon.

Hajdan még sem John Lennon, sem Mick Jagger el sem tudták képzelni, mit fognak majd néhány év múlva csinálni, pedig a Beatles és a Rolling Stones a rock úttörői voltak, vagy tán épp ezért, mert benne voltak, maguk sem fogták fel, hogy milyen forradalmat indítottak el. A Stones még ma is játszik, John Lennon és George Harrison halála miatt a Beatles esetében ez elméletileg is lehetetlen volna. És Anderson is tévedett a hetvenes évek elején, hiszen a Jethro Tull meg ma is játszik, április 7-én a Budapest Kongresszusi Központban is felléptek. Jimi Hendrix, Jim Morrison és Janis Joplin túl korán meghaltak, a rock lett szegényebb, hogy még fiatalon elhagyták a színpadot.

Végülis mindegy, hogy bakelit, kazetta vagy CD, de a Beatles, a Stones, a Zeppelin, az ELP, a Pink Floyd, a Jethro Tull, Bob Dylan, Leonard Cohen mély nyomot hagytak, s a mai fiatalok, akiknek a hatvanas-hetvenes évek történelem, de hallgatják a régi lemezeket, s kíváncsiak Woodstockra, a Vietnámi háborúra, megnézik a Szelid motorosokat, az Eper és vért vagy a Zabriskie Pointot. És a sok tingli-tangli muzsika között ma is találni maradandót, a zenészek közül pedig olyanokat, akik nemcsak egy-egy dalt közvetítenek. A minap Barcelonában Bruce Springtseen koncertjén ott volt az Obama és a Spielberg házaspár. A két feleség vokált is énekelt a színpadon. Springsteen sokszor volt vendége a Fehér Háznak, amikor Obama volt az elnök, mert ott a kultúra is kitüntetett szerepet kapott. Spielberg pedig a filmeknél jár ugyanazon az úton, mint Antonioni, Fellini és Zefirelli. Kár, hogy a médiumok sokkal többet írnak a celebekről, pedig ők gyorsan kimennek a divatból, mint az egyslágeres énekesek, zenekarok.