2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:59

Beloruszok csalják csapdába az oroszokat

Az egyik belorusz parancsnok megtévesztette az oroszokat, akik információi alapján saját állásaikra zúdítottak tüzérségi tüzet Bahmut közelében.
„Miután lerohantunk egy lövészárkot, találtunk egy rádiót. Ennek segítségével a parancsnok oroszként bemutatkozva hamis koordinátákat adott meg egy orosz tüzérségi bevetéshez” – mesélte a Politicónak Pavel Surmei, a 46 éves belorusz volt olimpiai evezős, aki most Ukrajnáért harcol.
„Őrülteknek” nevezi az Ukrajnáért harcoló beloruszokat Vlagyimir Putyin orosz elnök hű csatlósa, Alekszandr Lukasenka belarusz vezető. Mások szerint az Ukrajnában harcoló külföldiek közül a belorusz önkéntesek a legfegyelmezettebbek és legelszántabbak. Az inváziót követő első hetekben az ukrán fővárost, Kijevet védték, majd segítettek az északi külváros, Irpiny, és a háborús bűnök sújtotta Bucsa visszafoglalásában. A donbaszi régióban is bátran küzdöttek – és ukrán harci kitüntetéseket érdemeltek ki.
Egyik parancsnokhelyettesük – a Kastuś Kalinoŭski ezred alapító tagja –, Aliaksziej Szkobli tavaly márciusban Kijevtől északra életét vesztette, miután sebesülten vezetett egy utóvédharcot.
VOLODIMIR ZELENSZKIJ UKRÁN ELNÖK POSZTUMUSZ UKRAJNA HŐSE CÍMMEL TÜNTETTE KI A SZOMSZÉDOS ORSZÁGBÓL ÉRKEZETT ÖNKÉNTEST.
Az ezred – amely egy lengyel-belorusz nemzeti hősről kapta a nevét, aki 1863-ban felkelést vezetett az Orosz Birodalom ellen – legalább féltucatnyi önkéntesét vesztette el, köztük Zmitszer Apanoszovics mesterlövészt, aki az Irpinyért folytatott harcban golyózáporba került. Kevésen múlott, hogy Surmei is felkerüljön az áldozatok listájára.

Még több AKTUÁLIS…