2024. szeptember 21. (szombat) 22:03

Zelenszkij felrobbantotta volna a barátság olajvezetéket?

Az amerikai titkosszolgálat kiszivárgott lehallgatási jegyzőkönyvei az ukrán vezető kemény álláspontjáról árulkodnak, ami szöges ellentétben áll az oroszok brutális támadásaival szemben sztoikus államférfi képével. A kiszivárgott dokumentumok szerint az ukrán elnök a magyar ipart is tönkretette volna az oroszpártiság miatt.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal nyerte el a nyugati kormányok bizalmát, hogy nem hajlandó az általuk biztosított fegyvereket Oroszország határain átnyúló támadásokra használni, és az Ukrajna határain belüli orosz erők elleni támadásokat helyezte előtérbe − írta meg a The Washington Post.
Zárt ajtók mögött azonban Ukrajna vezetője merészebb irányt szorgalmazott: orosz falvak elfoglalását, hogy befolyást szerezzen Moszkvával szemben; egy olyan vezeték bombázását, amely orosz olajat szállít a NATO-tag Magyarországra, és titokban nagy hatótávolságú rakéták beszerzését, amelyekkel Oroszország határain belüli célpontokat támadhatna − derül ki az amerikai hírszerzés kiszivárgott titkos dokumentumaiból, amelyek részletesen tartalmazzák a legfőbb segítőivel és katonai vezetőkkel folytatott belső kommunikációját.
A dokumentumok részei egy szélesebb körű, a Discord üzenetküldő platformon terjesztett amerikai szivárogtatásnak. A dokumentumok a lap szerint egy „agresszív ösztönökkel rendelkező vezetőről” árulkodnak, amely éles ellentétben áll a nyilvánosság előtt nyugodt, sztoikus államférfi képével, aki Oroszország brutális támadásával küzd. Az amerikai hírszerzés az információkat a digitális kommunikáció lehallgatásából nyerte, és azok ritkán látott betekintést nyújtanak Zelenszkij tanácskozásaiba a háború alatt.

Még több AKTUÁLIS…