2024. szeptember 21. (szombat) 21:30

Deutsch Tamás mindent tud

Az Európai Bizottság a magyar „dollárbaloldal” és az európai baloldal nyomására, politikai okból tartja vissza a Magyarországnak járó uniós fejlesztési forrásokat – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Természetesen nem így van.

A politikus azt mondta, „nekünk, magyaroknak évek óta azzal kell szembesülnünk, hogy az Európai Unió legkülönbözőbb intézményei koncepciós eljárásokat folytatnak hazánkkal szemben: hazugságok, rágalmak, csúsztatások, minden alapot nélkülöző, egyre durvább politikai minősítések jegyében próbálnak kemény politikai nyomást gyakorolni Magyarországra”.

Magyarázata szerint ennek oka, hogy Magyarország elutasítja az illegális migrációt, ezzel szemben Brüsszel „migránssimogató” politikát folytat és „ezt próbálja letolni a tagállamok torkán”. Hozzátette: a magyarok nemet mondanak a genderideológiai őrületre, megvédik a gyermekeket, nem engednek be genderpropagandistákat az óvodákba és az iskolákba, a gyermekvédelmi törvény nem engedi, hogy kicsavarják a szülők kezéből a gyermekük nevelésére vonatkozó, elidegeníthetetlen jogukat, ezzel szemben a genderideológia zászlóvivői a brüsszeli bürokrácia tagjai.

Deutsch Tamás, kitért arra is, hogy Magyarország következetesen a béke mellett foglal állást az orosz-ukrán háborúval összefüggésben, Brüsszel ugyanakkor háborúpárti, egy „héjaálláspontot” képvisel, elhibázott szankciós politikát folytat, ez politikai nyomásgyakorlásra sarkallja a brüsszeli bürokráciát. „Valljuk be, eddig ez a politikai nyomásgyakorlás sikerrel járt, mert Lengyelország és Magyarország még nem tudott hozzáférni a jog szerint neki járó fejlesztési pénzekhez” – mondta.

Ezzel szemben a Népszava értesülései szerint újabb feltételek váltak ismertté, amelyek csak a közvélemény előtt voltak rejtve, a kormánynak tudnia kellett róla, merthogy ez is a szokásos eljárás része. Léteznek olyan szakpolitikai elvárások, amelyek a kohéziós politika célkitűzéseihez kapcsolódnak. Ezeket az elvárásokat a magyar kormány el is fogadta. Összesen 16 ilyen feltételről van szó, amelyből 11-et még nem hajtott végre a kormány. Például megfelelő hulladékgazdálkodási, vagy közlekedési tervek kellenek, ha ilyen célokra akar pénzt a kormány, de ezek a tervek nem készültek el. Hiányoznak koncepciók az oktatás területéről is, ami eleve kizárja azt, hogy a pedagógusok béremelésére szánt forrásokat megérkezzenek.

A kormány nyilatkozatait alapján egyelőre úgy tűnik, hogy 2,5 milliárd eurót biztos nem kap meg az ország. Ehhez ugyanis a melegek és a menekültek jogainak tiszteletben tartása, illetve az akadémiai szabadság helyreállítása szükséges, amelyektől a kormány rendre elzárkózik.

Vera Jourova, európai parlamenti képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország szakmai kérdésekben tavaly novemberben és idén is egyetértésre jutott az Európai Bizottsággal.

Még több AKTUÁLIS…