2024. szeptember 21. (szombat) 21:39

1939-ben a német propaganda is békéről papolt

Ungváry Krisztián történész kizártnak tartja, hogy funkció nélkül mondana hülyeségeket az altábornagy, ennek inkább politikai oka lehet.Az MSZP szerint „egy ilyen ámokfutás után” le kell váltani Böröndi Gábort.Kétségtelen az új vezérkari főnök annyira próbált igazodni a NER-hez, hogy bődületes hülyeségeket mondott. Ám miért engedik nyilatkozni, ha utóbb Gulyás Gábor és Novák Katalin szerint sem az ő dolga történelmi dolgokról beszélni.

Böröndi Gábor vezérkari főnök nemzetközi botrányt okozott a parancsnok egyik nyilatkozata.Az állami televízióban tett kijelentései miatt a lengyelek úgy érezték, őket is felelőssé teszi a második világháború kirobbanásáért. Egy hadtörténeti okfejtésében azt mondta, 1939-ben a német-lengyel háború is lokális háborúnak indult, aztán mi lett a vége. Hozzátette: nem fogták meg békefolyamattal, és elvezetett a második világháborúig.

Az RTL Híradónak Ungváry Krisztián történész elmondta, a német propaganda is arról szólt 1939-ben, hogy ők békét szeretnének kötni, és szerinte most ugyanezt mondatták el Böröndivel. Ungváry kizártnak tartotta, hogy funkció nélkül mondana hülyeségeket az altábornagy, ennek inkább politikai oka lehet.

Böröndi utóbb jelezte, nem állt szándékában megkérdőjelezni, hogy Lengyelország a legfőbb áldozata és elszenvedője volt a második világháborúnak.

Még több AKTUÁLIS…