2024. szeptember 21. (szombat) 22:19

Sikeres volt Prigozsin zsarolása?

Zaporizzsjában az orosz bábközigazgatás 18 frontközeli települést ürített ki: ezzel és egyre erősödő rakétázással készülnek az oroszok a tervezett ukrán ellentámadásra. Bahmutban újabb fordulatot vett a Wagner-csoport és az orosz katonai felsővezetés közötti telenovella – a katonai magánvállalat megkapta, amit akart. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 439. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.

Az elmúlt napokban az Ukrajna területe elleni napi orosz rakétatámadások száma erős növekedést mutatott. A helyi katonai–polgári közigazgatás szerint május 5-én este, illetve a május 6-ára virradó éjjel az agresszor nyolc rakétát lőtt ki – a soron következő napokon pedig ebben a sorrendben tízet, huszonhármat, illetve harmincnégyet. A vezérkar és a Légierő-parancsnokság alacsonyabb számokat adott meg, az utolsó támadás után pedig saját tájékoztatásuk részletességét a manőverező robotrepülőgépekre korlátozta – ezeket a légvédelem le tudta lőni. Május 8-án este, illetve a május 9-ére virradó éjjel az ukránok a 25 kilőtt Kalibr és H–101/H–555 típusú robotrepülőgépből 23-at semlegesíthettek. Ezeken kívül a május 5-e és 9-e közötti támadásokban az agresszor legalább tizennégy H–22-es manőverező robotrepülőgépet, egy darab Iszkander ballisztikus rakétát, illetve tizenkilenc, Sz–300-as rendszerből indított rakétát használhatott fel.

Az orosz rakéták célpontjai továbbra is a logisztikai infrastruktúra létesítményei, elsősorban az ipari vállalatok területén található raktárak. A védők Donyeck és Harkiv megyében található közvetlen hátországán kívül Kijevet, Dnyiprót, Mikolajivot, Zaporizzsját, Herszon és Odessza térségét, illetve Cserkaszi megye meg nem nevezett településeit támadták. Az ukrán főváros légvédelme százszázalékos hatékonyságról jelentett – azonban a támadásokat követő két, egymás utáni éjjel a városban a lehulló törmelék károkat és tüzet okozott. Május 8-án éjjel Kijev tömeges, Shahed–136/131-es kamikázedrónokkal végrehajtott támadás célpontja is volt – ezekből az oroszok 36-ot használhattak fel (az ukrán vezérkar 35-ről tett jelentést). Az ukrán erők arról állítása szerint mindegyiket lelőtték.

A védők Bahmut nyugati részén még mindig tartják állásaikat, s arra törekednek, hogy a városban, illetve annak külvárosaiban az orosz előrenyomulást lelassítsák. A legintenzívebb harcok Csasziv Jar térségére tevődnek át – itt az orosz erők északkeleti és déli irányból újfent támadnak. A védők a Kosztjantinivkától délkeletre, illetve a Horlivkától nyugatra végrehajtott újabb támadáskísérleteket ugyanúgy visszaverték, mint ahogy az Avdijivka és Marjinka közelében, illetve a Kreminna és Sziverszk között végrehajtottakat is. Május 6-án az ukrán vezérkar első alkalommal adott arról hírt: az agresszor hosszú szünet után Kupjanszktól északkeletre támadott. Orosz források arról számoltak be, hogy két alkalommal (május 6-án és 8-án) hajtottak végre ukrán harcfelderítési kísérletet Avdijivka térségében. Május 5-én Zaporizzsja megye megszálló hatóságai tizennyolc, a front közvetlen hátában található település evakuálását rendelték el. A lépést azzal indokolták, hogy az ellentámadásra való felkészülés jegyében az ukránok ezt a területet tüzérséggel lövik.

Még több AKTUÁLIS…