2024. szeptember 21. (szombat) 16:21

Felejthetetlen szesztestvérek

Mogyorósi Géza

Tavaly nyáron elhunyt klasszikusunk Moldova György szellemes receptje: „Egy rész rum és két rész rum, de jól összerázva” – vélhetően vodkával, pálinkával, konyakkal is kiválóan működik. Szomjas nemzet vagyunk! Nekem elhihetik.

Ötvennyolc évet élt barátommal, G. Lacival sokat koccintgattunk, röhögtünk, vitatkoztunk a 70-es évek dereka óta. Pesti diszkókban, budai kocsmákban, balatoni büfékben, berlini sörözőkben. S Kubában sem tikkadtunk ki gimnáziumi padtársammal, noha a szállodánkban gyakran volt vízhiány. Isten nyugosztaljon Laci! 2020-ban elhunyt cimborám és az egytucat esztendeje alkoholmérgezésben meghalt Amy Winhouse tragédiája azt jelzi, hogy a harmadik évezred menedzserei/sztárjai sem vetik meg a poharazgatást. Nagyivók bőven akadtak a múlt századok világhírű művészei, politikusai sorában is. Elég a 253 éve született zseniális zeneszerzőre, Ludwig van Beethovenre, avagy „kollégájára” – a Szentpétervárott 1881-ben elhunyt – Mogyeszt Petrovics Musszorgszkijra emlékeztetni. Egy szesz szagú kiállítás képei…

Az alkoholista zsenik poros tablóján Beethoven és Musszorgszkij társaságában ott van a 208 esztendeje világra jött első német kancellár is. Az 1890-ben lemondásra kényszerített Otto von Bismarck mániás depresszióját vörös borral próbálta elhessegetni. Sir Winston Leonard Spencer-Churchill, az 58 éve elhunyt (irodalmi Nobel-díjas) brit államférfi sem tejjel doppingolt két szónoklata, csatája között. Megitta a magáét (néha másokét) Henri de Toulouse-Lautrec is. Az alig 37 esztendőt élt francia festőóriás kis termete ellenére „férfiasan” szoknyavadász volt, s kemény piás. Talán így kompenzálta testi-lelki bajait?

Honfitársa Charles-Pierre Baudelaire sem volt hosszú életű. Az irodalmár ráadásul nem csak ivott, de drogbarát is volt: gyógyíthatatlan szifiliszéhez agyvérzés is járult. Félig bénán 1867-ben hunyt el a tehetséges író. Tavaly eltávozott klasszikusunk Moldova György legendás receptje: „Egy rész rum és két rész rum, de jól összerázva” – vélhetően vodkával, pálinkával, konyakkal is kiválóan működik. A hírességek és a „névtelen” alkoholisták millióinak tragédiája azt jelzi, hogy egyik társadalmi réteg sem veti meg vad a poharazgatást. Az angol énekesnő, Winhouse számai ma is szívbe markolóan csengenek – a kábítószer és/vagy szesz egyik korosztályt sem kíméli!