2024. szeptember 20. (péntek) 00:06

Még találkozhat Orbán és Zelenszkij?

Nagyot lendítene az ukrán-magyar kapcsolatokon egy Orbán-Zelenszkij tárgyalás, de egyelőre nem sikerült egy ilyen találkozót előkészíteni sem – derült ki Íjgyártó István, meghatalmazott kijevi nagykövet a Magyar Nemzetnek adott interjújából.
Íjgyártónak 2022-ben járt le a megbízatása, és a nagykövet leváltásáról novemberben nyilatkozott Szíjjártó Péter külügyminiszter, ám egyelőre nem nevezett ki senkit a helyére. Most Íjgyártó a „rendkívüli és meghatalmazott nagykövet” Kijevben.

Az ukrán-magyar kapcsolatokkal kapcsolatban azt mondta, hogy 2018-as kinevezése után gyakran bekérették az ukrán külügyminisztériumba, de ezek a beszélgetések általában kevésbé kemény hangnemben zajlottak, mint ahogy azt a sajtó tálalta.
„Sok helyen jártam Ukrajnában, de soha semmilyen magyarellenességet nem tapasztaltam. A magyarellenes érzelmeket sajnos a propagandamédia táplálja”
– jelentette ki a beregszászi születésű Íjgyártó, hozzátéve, hogy szerinte a magyarokkal szembeni feszültséget „bizonyos külföldi érdekek kiszolgálására gerjesztik”. Ennek ellenére a volt nagykövet bírálta az ukrán kormányok kisebbségekhez való hozzáállását, szerinte az ukrán kormány nem tett meg mindent a kisebbségek elfogadtatásáért.

Amikor egy lehetséges Orbán-Zelenszkij tárgyalásról kérdezték, Íjgyártó egy ukrán-magyar kisebbségi vegyes bizottságról és gazdasági vegyes bizottságról beszélt. Szerinte ezeknek az üléseit vagy nem sikerült összehozni, egyszer pedig az ukrán fél mondta le a találkozót.Kifejezetten egy háborús helyzet miatti találkozó eshetőségéről nem beszélt, bár hozzátette, hogy „számtalan olyan eszköz áll rendelkezésre, amelyet nem merítettünk ki, de előkészítenének egy legfelsőbb szintű találkozót.”

Még több AKTUÁLIS…