2024. szeptember 21. (szombat) 16:05

Az ukrán kártya

Dalia László

Ukrajna a szomszédunk, és jövőre meg azután is az marad. Putyin úgy vélte,hogy lerohanja, majd mássá formálja ezt a 40 milliós államot, amely sok orosz szerint nem is létezik. Nem így történt, Ukrajna ma is létezik és miután komoly segítséget kap az Európai Uniótól valamint az USA-tól és Nagy-Britanniától, aligha fogja elveszíteni ezt a háborút, bár még nem látjuk a végét. Egyetlen ország ódzkodik a megtámadott Ukrajna támogatásáról, s ez éppen Magyarország. Ha egyszer béke lesz, amit szavakban annyira kíván a magyar kormány, hogy mindenki mást háborúpártivá nyilvánított, mi leszünk a legnehezebb helyzetben, hiszen most is tűz alatt tartjuk Kijevet.

A háború előtt nem lehetett NATO-tanácskozást tartani Ukrajnával, mert Magyarország azt megakadályozta a kisebbségi nyelvtörvényre hivatkozva. Már ez sem volt bölcs dolog, megágyazott a rossz kapcsolatoknak, s persze Orbán Putyin barátsága sem volt jó ajánló levél, ami egyébként Varsóban is kiverte a biztosítékot. A háború óta pedig csúnyán elmérgesedett a viszony Kijevvel, hiszen Orbán kijelentette sem fegyvert nem szállítunk, sem azt nem engedjük, hogy mások az országon át szállítsanak fegyvert. Ez utóbbi egyébként többször megtörtént, de a magyar kormány tagadásban van.

Most két ukrán-ügy is van. Az ukránok ugyanis felvették a fekete listára az OTP-t, azon jogcímen, hogy segíti az oroszokat a háborúban. Más nagy nyugati cégek is szerepelnek a listán, de azok az országok nem keltek ki magukból és nem fenyegetőznek. És egy kiszivárogtatott amerikai jelentés szerint, Zelenszkijnek volt egyszer olyan ötlete is, hogy elzárnák a Barátság kőolajvezetéket, így sem Magyarország, sem Szlovákia nem jutna hozzá az orosz kőolajhoz. Kósza ötlet lehetett, ha egyáltalán felmerült. És még az is megírattatott egy cikkben, hogy Van der Leyen asszony sem ellenezte volna az ötletet. Persze, ez már olyan vad feltételezés, hogy Brüsszel erre a vádra nem is válaszolt. Szijjártó miniszter és Deutsch képviselő azóta is bőszen követelik, hogy az Európa Bizottság elnöke adjon magyarázatot. Ez is nevetséges, pletykákkal komoly politkus nem foglalkozik.

Nos, ezek a történések egyre távolabb viszik a két országot, s már-már olyan a hangulat, mintha ez a két ország állna háborúban. Az orosz barátság pedig lankadatlan, miközben Orbán az egyetlen uniós miniszterelnök, aki nem járt Kijevben. És ha teheti, vagyis van rá alkalma, még oda is szúr egyet Zelenszkijnek, egy háborúban álló ország elnökének, s a kormány sajtó is bőszen követi, miközben Putyinról egy rossz szót sem ejtenek. És ki törődik a magyar kisebbséggel? Mert rajtuk aztán ezt hétszer verik le az ottani nacionalisták. Az ukrán partit már elvesztettük, egy következő kormánynak hosszú évekbe telik, amíg ezt az ellentétet legalább valamennyire elsimítja.