2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:30

Tudásközpont lesz a győri kockából

Kevés olyan robusztus betontömböt építettek Magyarországon, mint amilyen a győri kekszgyár készáruraktára volt 1976-tól. Annyi benne az anyag, hogy a gyár megszűnése után meg sem próbálták felrobbantani. Itt építi ma a győri Széchenyi István Egyetem az ország első tudományos és innovációs parkjának központi toronyházát. A kekszgyár iránti nosztalgia is él még, az épületet pedig átszövi a vaníliás karika és a Pilóta keksz története.
Ha Győrben keletről fújt a szél, cefreszag volt a szeszgyár miatt, ám ha nyugatról, akkor a kekszgyár vaníliaillatát éreztük – írta valaki a Régi Győr Facebook-oldalán.
Társasház, szálloda épült volna a kekszgyár helyén
A rég eltűnt gyár bejárata mellett állt az 1976-ban épült raktár, ennyi maradt az édesipar egyik fellegvárából, ahol a Győri Édes és az Albert keksz készült. A raktáron kívül csak a gyár hajdani irodaháza látszik, hamarosan lebontják, igen rossz állapotban van. A vasbetonkocka viszont lebonthatatlan, hozzá sem nyúltak 2010-ben a gyárkémény felrobbantásakor.
A 34 ezer négyzetméteres gyárterületet először egy magánbefektető vette meg, de neki is számolni kellett a „kockával”, és ehhez merész fantáziára lehetett szüksége. A 25-ször 25 méteres tömböt ugyanis nem a szépségéért szerettük, hanem mert öt szintjének egyetlen négyzetmétere 5 tonnát bír. Ám a betonfalak üvegre cserélhetők, a panoráma pedig kiváló, így a befektető exkluzív szállodát, lakóparkot álmodott ide, de a válság közbeszólt.

2011-2012-től új lendületet kapott az ingatlanpiac Győrben, főként az Audi újabb gyárának köszönhetően. Sorban álltak az építési vállalkozók a kekszgyár helyéért, amit 2015-től hirdetni kezdtek és majdnem meg is egyeztek egy veszprémi társasággal. Az végül nem tudta teljesíteni a kívánt feltéteket, jött az állam: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 2018-ban megvásárolta az egyetemi fejlesztés számára a kekszgyár területét, ma pedig a WHB Kft. és az EURO GENERÁL Zrt. dolgozik a felújításon.

Az ötszintes raktár oldalfalait lecserélték, modern üvegborításra váltották a betont. Az ország első tudományos és innovációs parkja épül a vaníliás karika otthonának helyén, és 2027-ig egy új campus jön létre légvonalban 500 méterre az egyetemi főépülettől. Sokféle helyiséggel, irodákkal, kiszolgáló egységekkel, laboratóriumokkal lesz teljes öt éven belül a központ, és telephelyet létesíthetnek az erős fejlesztési tevékenységgel rendelkező vállalkozások.

Az új campusnak pedig főeleme a felrobbanthatatlan „kekszgyári kocka”, elsőként ezzel készülnek el idén őszre uniós és állami támogatással, 6,7 milliárd forintból.
Az egyetem tájékoztatása szerint olyan parkot hoznak létre, ami közös otthont ad a gazdaságnak és a kutatásnak, a tervek szerint „hozzájárul a magas színvonalú képzésekhez, valamint a kutatói és a vállalkozói szféra kapcsolatának erősödéséhez” – közölték.
A világ első ilyen parkját egyébként a kaliforniai Stanford Egyetem hozta létre az ötvenes évek elején, az volt a lényege, hogy az egyetem vállalati kapcsolataira alapozott kutatásokat végezték és ebből nőttek ki később a Szilícium-völgy cégei.

A „kockába” beköltözik az egyetemi tanszékkel is rendelkező Audi, amely a felső szinten az egyetem digitális fejlesztési központjával karöltve foglal majd helyet, míg az első emeleten a Bosch telepedhet le. A többi szinten rendezkedik be az egyetem Design Campus Kompetenciaközpontja, a Művészeti Kar Design Tanszéke és designképzései – tudatta a Telexszel dr. Filep Bálint, az egyetem elnöke. Helyet kap a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének vállalkozásfejlesztési irodája és építenek egy 400 fős konferenciateret.

Még több AKTUÁLIS…