2024. szeptember 21. (szombat) 16:16

Járt-e Tesla a Városligetben?

Manapság majd mindenki, legalább is akik olvasnak a hírekben, jól tudják, ki volt Nikola Tesla. És ez nemcsak a Musk-féle elektromos autó lenezésének köszönhető, hanem a szakirodalom, sőt a sajtó felfedezésének. Míg hajdan Edison dicséretét zengték, ma Tesláról szólnak, az ő zseniális felfedezéséről áradoznak, sőt ma már azt is tudjuk, hogy Edison többször átverte Teslát, de nemcsak ő, így adósságot hagyva maga után halt meg, pedig a találmányai milliárdokat értek.

Hajdan szinte semmit sem tudtunk Tesláról, a nevét is leginkább onnan ismertük, hogy a csehszlovák ipar által gyártott magnó az ő nevelt viselte. Kétségtelen Prágában is élt egy rövid ideig, a Károly-Ferdinánd Egyetemre járt, amelynek Európában jó híre volt. Egyébként korábban Grazban is járt egyetemre, de azt nem fejezte be, mert megszűnt az ösztöndíja. A monarchián belül akkoriban szabadon mozogtak az emberek, akár ma az Európai Unióban, így a szerb Teslát is csak apja akadályozta egy ideig, hogy mérnöknek tanuljon, mert a családban addig csak papok és katonatisztek voltak. Tesla ösztöndíj híján, bánatában egy időre belevetette magát az éjszakába Grazban, majd Mariborban, de a kaszinóból általában nyertesen jött. Végül lelkész apja ment érte és vitte haza Gospicba.

A Tesla irodalomból nem maradhat ki, az életrajzokból bizonyosan, sőt többnyire önálló fejezetben tárgyalják, hogy az 1881-ik évet Budapesten töltse a Puskás Tivadar telefonközpontban.Puskás ugyanis engedélyt kért és kapott Edisontól egy amerikai telefonközpont megépítésére Budapesten. Amikor ezt Tesla meghallotta, és egy rokona segítséget kérte, aki beszélt is Puskással, így az állást megkapta.Pechjére túl korán érkezett, a telefonközpont még nem volt jódész, így csak a távíróhivatalban jutott Teslának egy műszaki rajzolói állás, de néha a telefonpóznára is felküldték a 2 méter magas, izmos embert, hogy javítson ki egy-egy hibát. Igaz, az üzemvezető gyorsan észlelte, hogy Tesla többre hivatott, tehetséges mérnök, így rábízta a technikai részleg vezetését. Tesla bipoláris zavara, mániás depressziója viszont idegösszeomláshoz vezetett, nem tudta leküzdeni a démonait, hiszen fejében egyenest kergették az ötletek. És akkoriban az orvostudomány ezt még nemt tudta kezelni.

És 1882 egyik februári napján Szigeti Antallal, segédjével, későbbi jó barátjával sétált Tesla a Ligetben, amikor rájött a váltóáram megoldására. Egy botot kért a megrémült Szigetitől, aki megijedt, hogy újabb idegösszeomlásnak a tanúja és belekarcolta a homokba az általa megálmodott váltóáramú indukciós motort. Erről hat évvel később New Yorkban tartotta. korszakalkotó előadását, de a megvilágosodás a Városligetben jött el. És ezek után tudta, hogy tovább kell válnia, mert a telefonközpont már nem jelent kihívást. Teslának és Szigetinek Puskás Tivadar szerzett állást Párizsban az Edison vállaltnál. És micsoda parabola, egy ideig Tesla Edison meghibásodott egynáramúáramfejleszqtőit javítgatta. Franciaországban és Németországban.