2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:19

Nyomoznak a zánkai Balaton-part felszámolása miatt

Nyomoz a rendőrség amiatt, hogy valaki markolóval szüntetett meg egy önkormányzati tulajdonban álló balatoni partszakaszt Zánkán, ami a Balaton-part és saját telke között volt. Természetkárosítás miatt indult eljárás, amit három év börtönnel sújt a btk.

Természetkárosítás miatt indult nyomozás a Balatonfüredi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán a zánkai Balaton-part tönkretétele miatt – tudta meg a hvg.hu Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól. Mint írták,

a nyomozó hatóság a szükséges eljárási cselekményeket folyamatosan végzi, azonban az eljárásról – annak jelenlegi szakaszában – nem áll módunkban bővebb tájékoztatást adni.
Az ügyben a napokban tett feljelentést a zánkai önkormányzat, miután a hét elején azzal szembesültek, hogy valaki markolóval kiemelte a földet egy 180 négyzetméteres önkormányzati tulajdonú zöldterületről, amely egy üdülőingatlan és a Balaton-part között húzódott. Az ismeretlen tettes körülbelül 150-200 köbméternyi földet termelt ki a területről, teljesen elpusztítva annak növény- és állatvilágát, és a Balaton vize most a telekhatárig ér – tudta meg a hvg.hu Filep Miklós helyi polgármestertól, aki jelezte, hogy a feljelentést természetkárosítás miatt tették, ami a btk. értelmében három év börtönnel büntetendő bűncselekmény.A kitermelt földet az elpusztított önkormányzati terület mögött található telekre halmozták, amin a polgármester szerint – akivel csütörtökön beszéltünk telefonon – jelenleg is áll egy markoló.

A polgármester jelezte, hogy az ügy tavaly tavasszal indult amikor – mint arról korábbi cikkünkben is írtunk –, a kérdéses üdülőingatlan tulajdonosa lekerítette a saját telke és a Balaton-part közötti – a telekkönyvben “vízállás” néven nyilvántartott önkormányzati tulajdonú – területet.

Akkor felszólították a tulajdonost írásban, hogy bontsa el a kerítést és állítsa helyre az eredeti állapotot, amire a jegyző előtt ígéretet is tett, de, mint idén tavasszal kiderült, végül nem hajtotta végre. Ekkor ismétetlen felszólította az önkormányzat, hogy ha nem teszi meg, akkor maguk bontatják el. Erre azonban nem került sor: helyette a múlt héten kaptak egy ügyvédi levelet, amiben jogszabályokra hivatkozva jelezték, hogy az üdülőtulajdonos elbitorolta a területet. Erre válaszul közölték vele, hogy a vízgazdálkodásról szóló törvény kizárja, hogy magánszemély tulajdont szerezzen itt, mivel a természetes vizek partja kizárólag állami vagy önkormányzati tulajdonba kerülhet. Az önkormányzat egyébként sétányt tervezett itt kialakítani, mint az település partvonalának rendezésére vonatkozó tnm-rendeletben is áll, csak még nem találtak rá forrást.

Még több AKTUÁLIS…