2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:32

A papagáj kommandó félrenéz

Dalia László

Ül négy ember a Hír TV stúdiójában és teli szájjal szidják Brüsszelt, s mindenekelőtt Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, mert több vakcinát rendelt a Pfizertől. Természetesen ezúttal is Bencsik András viszi a szót, aki úgy dobálózik a számokkal, ahogy máskor a szudáni emberi jogokat értékeli, különös tekintettel a melegek megbüntetésére vagy ahogy az ukrán államot ítéli el egy orosz tévécsatornán. És már Kira is számolta, hogy az Európai Bizottság elnöke fejenként 9 vakcinát rendelt és ez legalább 80 milliárdba kerül majd az uniós polgároknak. Ezzel szemben éppen kormánypárti lapok írták meg, hogy
a Bizottság 2021 májusában 1,8 milliárd adagot rendelt  BioNTech-Pfizer vakcinából, 35 millárd euró értékben, s most úgy próbál megszabadulni a feleslegessé vált oltóanyagoktól, hogy 220 millió Pfizer adagról lemondana, s ezért hajlandó 2,2 milliárd kártérítést fizetni az amerikai cégnek . Ugye, a 2.2 milliárd nem 80 milliárd és nyilván előbb-utóbb sikerül megegyezni a Pfizerrel. Persze, senki sem fizet szívesen fel nem használt vakcinákért, de a járvány végét annak idején nem nagyon lehetett látni. Persze, ha valaki rosszul számol, akkor azzal számoljanak el, de itt akkor is tévedésről beszélünk és nem korrupcióról.

Ellenben ül ott négy ember és annyira elfogultak és ostobák, hogy egyikük sem jegyzi meg szerényen, hogy hát nekünk is van egy ügyünk covid-időkből, s az még felháborítóbb, hiszen 176 milliárd forintot költöttek lélegeztető gépekre, amelyek egyrészt használhatatlan, így eladhatatlan is. És mindezt egy malaysiai üzletember közvetítette, akit azóta más ügyben már elítéltek csalásért. A külügy egyébként 9 millió dollárt (2,8 milliárd forintot) nem is GR Technologies SDN BHD-nek utalt, hanem közvetlenül a szélhámos tulajdonosnak, Datuk Vinod Sekharnak. Ebben az esetben bizonyos magyar üzletemberek hatalmas pénzt tettek zsebre, s mindezt úgy, hogy már az üzlet megkötése csalás volt, miután csak Malaysiából 7 ezer lélegeztető gépet vettek, de a legjobb esetben is csak 2 ezerre lett volna szükség, Vagy nem kérdeztek meg egy szakembert sem, s akkor is megkárosították az államot vagy tudták és akkor is bűnösök. És ez az ügy annyira nyilvánvaló, hogy amikor Transparency International kikérte az iratokat, azt a választ kapta a magyar külügyminisztériumtól, hogy a hivatalos papírokat megsemmisítették. Ez a közlés, akár igaz, akár nem, még inkább megalapozza a gyanút, hogy itt súlyos bűncselekmény történt. A minisztérium 20 hónap után ledarálta az iratokat, miközben a magánszemélyeknek 5 évig kell megőrizniük a rezsiszámláik befizetést igazoló iratokat, ha nem így tesznek, a NAV súlyos büntetéssel sújtja őket.

És ül a stúdióban négy ember és erről egy szót sem ejtenek. Na, rendben, de hát tudjuk, hogy ki fizeti a papagáj kommandót.