2024. szeptember 21. (szombat) 06:30

Macron – Ukrajnának az Európai Unióban a helye

A francia elnök Pozsonyban az 1956-os magyar hírügynökség igazgatójának szavait idézte, aki azt mondta a forradalom idején, hogy Magyarországért és Európáért halunk meg. Emmanuel Macron szerint azok az idők elmúltak, amikor ezeket a hangokat nem hallja meg a Nyugat.
Emmanuel Macron francia elnök szerdán Zuzana Caputová államfővel találkozott a szlovák fővárosban, Pozsonyban, majd ellátogatott a Globsec biztonságpolitikai konferenciára, amin részt vett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.
Macron Pozsonyban kijelentette: Ukrajnának az Európai Unióban van a helye, de reformokra van szüksége a csatlakozáshoz, különben katasztrófához vezet az ország integrálása az unióba – írja az Unian Ukrán Hírügynökség.

Emmanuel Macron a Globsec konferencián arról is beszélt, hogy az Európai Unió 20 évvel ezelőtt befogadta a volt szovjet érdekszféra államait. A francia elnök szerint ezek az országok Európához tartoznak, és csak átmenetileg szigetelték el őket – írja az Új Szó.
Egy közös európai projekt köt minket össze– fogalmazott a francia elnök, aki szerint az európai államokat összeköti a közös történelem és geopolitikai érdek.
Szeretném felidézni a magyar hírügynökség igazgatójának szavait, amelyeket 1956 novemberében mondott, röviddel azelőtt, hogy egy orosz tüzérségi gránát becsapódott volna: »Magyarországért és Európáért halunk meg«– idézte Macron, hozzátéve, hogy azok az idők elmúltak, amikor ezeket a hangokat nem hallják meg.
„Az üzenetem egyszerű: nem fogjuk hagyni, hogy Európát másodszor is elrabolják” – mondta Macron, aki szerint Oroszország ukrajnai inváziójával arra törekszik, hogy megtörje az európai egységet, saját elképzelései szerint alakítsa át a kontinenst. „Garantálnunk kell Ukrajna biztonságát, hiszen jelenleg Kijev tartja fenn Európa határait”– magyarázta Macron.

Még több AKTUÁLIS…