2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:03

Harkány, I love you!

Harkány

Gyerekkoromban talán nem volt ennyire más világ váráson és falun, Budapesten és vidéken, ám a dolgok változnak és miután rádöbbentem, hogy egyre jobban vonz a harkányi levegő, nyugtáztam ezt a nagy felfedezést. Itt aztán van zöld, hatalmas tisztások, vad parkok, s ez az előnye, ha egy fürdőváros nem olyan felkapott, nem építenek be minden szegletet.Persze, a helybeliek nem túl boldogok, hogy Harkány nem most éli virágkorát, a turista is egyre kevesebb. A csehek is csak a víz miatt jönnek el ilyen messzire…

Errefelé barátságosak az emberek, bárkit kérdezel, szívesen és hosszan válaszolnak. A buszvégállomásnál lévő újságossal politikai csevelybe keveredtünk, az egyik borozóban nyitás előtt is kiszolgálták nekünk a hosszúlépést, s a piaccsarnokban elmagyarázta a kolbászok, szalámik és kulenek kereskedője, hogy nincs engedélye szeletelni a szalámit, viszont a disznósajtot néha belevágja a rántottába és kirántani sem bolondság. A piacnak egyébként jót tesz a horvát, bosnyák, meg talán a szerb beszéd, van benne valami multilkulti, amit utál pártunk és kormányunk, de én azért hadd szeressem. S azt persze szomorúan tapasztaltam, hogy tavaly határozatlan időre bezárt a Platán Hotel, s most májusban sem nyitott ki, pedig a hangulatos teraszán a hőségben is jól esett a sör. És reggelente mindig megálltam a egyet diskurálni Johnnyval, akinél a cseh asszonyok beváltották a koronájukat Mindig kaptak egy-két sikamlós bókot is, de sosem sértődtek meg, nem vették szexuális zaklatásnak. Szerencsére a csehek maradtak, több busz is jön Prága felől hetentea fürdőben minden második ember az ő nyelvüket beszéli. Sajnos a németek, vagyis a svábok már elmaradoznak, kiöregedtek vagy tán meg is haltak a hajdan kitelepítettek, a gyerekeik, unokáik meg szívesebben mennek a tengerhez.

Pünkösd előtti szombaton ebédre voltunk hivatalosak barátommal, de a főutcai virágboltokat mind zárva találtuk. A trafikos-lottós hölgy is csodálkozott, ám a délszláv vendége tört magyarsággal bizonygatta, hogy benzinkút felé is van egy. Elindultunk arra, de nem volt nyitva semmi, a fagylaltos lány pedig nem is hallott virágosról. Még megtettünk néhány métert, amikor egy biciklis asszony közeledett. Leállítottuk és ő aztán nem tett lakatot a szájára. Siklósra készült, de fél az esőtől. Viszont Lizának hívják és menjünk csak tovább, ott is lakik a virágos, az Évike, nyitva lesz, s „nagyon csinos, maguknak tetszeni fog”, közölte lazán. Fel is adta Siklóst, egy tapodtat sem ment tovább, folytatta volna a diskurzust, de nekünk sietős volt az ebéd meghívás miatt. Még 300 métert sétáltunk és valóban ott volt a virágos Évike, épp bodzaszörpöt főzött az udvaron, de a csengetésre kijött. Szép virágai voltak, nem is adta drágán és még nem is panaszkodott, pedig a bolt Harkány határában és ismerősnek kell lenni, hogy megtalálják. Úgy látszik, őt megtalálják.

Gyakran felébredek hajnalban, rossz alvó vagyok, s ha olyan a kedvem, elsétálok a Sparhoz, veszek egy újságot, többnyire Sportot, s bekérezkedem az egyik étterembe egy kávéra. Még készülnek a nyitásra, de mindig megkapom a kávét és megannyi harkányi hírt. Sok minden kiderül a NER-es tulajdonlásokról, meg hogy sokan dolgoznak Ausztriában, különösen télen.

Furcsamód a fürdő más világ, mintha nem is harkányi volna.Amikor két éve panaszkodtunk, hogy a gyógyvizes medencénél kijárnak a kerámia lapok, és balesetveszélyesek, nem javították meg. Amikor a szaunavilág megépült és próbaüzemet tartottak, ott voltunk a meghívottak között, kérdezték a véleményünket, fel is írták, hogy csak egyetlen zuhany van a merülőmedence mellett, de nem történt semmi. Tegnap én is sorba álltam a zuhanynál.Azt sem értem azóta sem, miért nem tudtak az élményfürdő részben egy 18-20 méteres úszómedencét építeni, hogy télen is lehessen úszni. Pünkösdkör már tűzött a nap, de az árnyékoló vásznakat nem tették fel, pedig a fémoszlopok ott meredeznek. Két hete meg sokáig vártunk a pénztáraknál, mert a tb-s betegek papírjaihoz idő kell, s ők is ugyanazoknál az ablakoknál állnak. Amikor végre sorra kerültünk volna, lefagytak a számítógépek, vagyis sztrájkolt a rendszer. Nem adtak jegyet, azt mondták, várjunk. Nem vártunk. Mintha nem lenne gazdája a fürdőnek, a vendég el is mehet…