2024. szeptember 27. (péntek) 04:25

Későn támadt fel a Győr

A női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében a Győri Audi ETO KC 37–35-re kikapott a címvédő Vipers Kristiansandtól, így a norvég együttes játszhat a vasárnapi döntőbe, míg a Győr a harmadik helyért meccselhet.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ (Budapest, MVM Dome)
ELŐDÖNTŐ
Győri Audi ETO–Vipers Kristiansand (norvég) 35–37 (18–23)
Budapest, MVM Dome. V.: Igor Covalciuc, Alexei Covalciuk (moldovaiak)
ETO (meccskeret): Sandra Toft, Leynaud (kapusok), Haugsted, Blohm, Schatzl Nadine, Brattset, A. M. Hansen, Gros, Rju Un Hi, Oftedal, Győri-Lukács, Fodor, Nze Minko, Borch, Faluvégi, Deszpotovics. Edző: Ambros Martín
Vipers (meccskeret): Lunde, Poulsen, Börjesson (kapusok), Sercien-Ugolin, Dahlum, Roberts, Waade, Vjahireva, Höve, Jezic, Hesselberg, Tchaptchet, Valle, Naes, Knedlíková, Jerábková. Edző: Ole Gustav Gjekstad
Részletes jegyzőkönyv hamarosan.

TALÁN AZ IZGATOTTSÁG A LEGJOBB SZÓ, amivel jellemezni lehetne a légkört, ami áthatotta az MVM Dome környékét: már órákkal a kezdés előtt gyülekeztek a zöld-fehér fanatikusok a szurkolói zónában, a szervezők pedig felkészültek a rekordot jelentő telt házra. Nem véletlen, hiszen az előző kiírás fináléját játszotta újra az ETO és a Vipers Kristiansand az első elődöntőben. Egy évvel ezelőtt a norvég bajnok örülhetett, amely történelme során – és sorozatban – másodszor ünnepelhetett BL-győzelmet. A címvédő ezúttal arra készült, hogy beállítsa a győriek rekordját, a kisalföldiek ugyanis az egyetlenek a Bajnokok Ligája harmincéves történetében, akik – 2017 és 2019 között kétszer Ambros Martín, egyszer pedig Danyi Gábor irányításával – sorozatban háromszor ülhettek fel Európa trónjára.
Elképesztő hangorkánban kezdődött a két együttes történelmének tizenegyedik összecsapása, jó megmozdulásaival azonnal főszerepbe került Stine Oftedal, a győriek norvég irányítója. Mindegyik oldalon meg-megvillantak a sztárok, az első percek azonban inkább a rohanásról szóltak, mindkét együttes a gyors játékot próbálta erőltetni, így a gólzáporos rajt után az volt a kérdés, ki higgad le hamarabb. A Vipers fordítását követően folyamatosan egy-két góllal vezetett, majd egyre nagyobb előnyre tett szert, ugyanis hiába működött rendkívül jól a győri oldalon az irányító-beálló kapcsolat, a magyarok védekezésben képtelenek voltak tartani a címvédő balszárnyát, Sunniva Naes Andersent és a szenzációsan játszó Jamina Robertset. A két fél egyébként hasonló dobott gólszámmal kezdte meg a mindent eldöntő hétvégét, az pedig egyértelmű volt, hogy a rohanásból a norvégok jönnek ki jobban, így a védekezés és a kapusteljesítmény lehet a döntő faktor ebben a párosításban.
Az ETO emberemlékezet óta nem kapott annyi gólt egy félidő alatt, mint ezúttal, s az sem mindennapos, hogy Ambros Martín a 23. percben már a második idejét kérje ki… Az északiak azonban játszi könnyedséggel fejezték be támadásaikat, míg a magyar csapatnak többet kellett küzdenie a gólokért, így mínusz hétről nem tudott belátható különbségre zárkózni a szünetre (18–23).
Az ETO-tól így legalább akkora bravúrra és hasonló második félidőre volt szükség, mint amit a Fradi produkált Metzben, bár továbbra sem tűnt úgy a játék képe alapján, hogy ezen a napon erre képes lehet. Az idő egyre fogyott, a különbség azonban folyamatosan négy-öt gólon táncolt, a hetedik trófeájára hajtó Katrine Lunde is egyre jobban játékba lelendült a Vipers kapujában, a hibák száma azonban nem fogyott a győri oldalon. Az előző kiírás legjobbjának megválasztott Markéta Jerábková is gólkirálynőjelölthöz méltó módon szállította a találatokat, ezt pedig az Ana Gros, Oftedal kettős sem tudta ellensúlyozni. Habár alig negyedórával a lefújás előtt kétszer is labdájuk volt a győrieknek, hogy két gólra zárkózzanak fel, előbb Schatzl Nadine, majd Gros hibázott, míg a másik oldalon Lunde kulcspillanatokban többször is bravúrosan védett.
Sokáig úgy tűnt, nem lesz kérdéses, ki jut tovább a párharcból, az utolsó percre azonban nagy nehezen egy gólra küzdötte fel magát az ETO: „robbant” is az aréna, legalább tizenötezren ugrottak talpra, de az utolsó támadást sikeresen fejezte be a címvédő, így a magyar csapat nem jutott fináléba. Vereségével az ETO sorozatban negyedik éve marad le biztosan az aranyról, míg a norvég bajnok egy lépésre került attól, hogy megismételje a legyőzött ellenfél korábbi bravúrját. 35–37

Még több sport…