2024. szeptember 21. (szombat) 14:55

Valentyina mennybemenetele

Valentina Tereshkova

Fekete-fehér {Szemere utcai} Duna tévékészülékünk hat évtizede arról mutatott képeket, hogy Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova bő két esztendővel Jurij Gagarin után – legelső női kozmonautaként – bő 70 órát töltött a Földtől távol. Hegyi Iván és családja a szomszédból ugrott át hozzánk e szenzációra!
Ki siratta anno Lajka kutyát!? A 60-as évektől szovjet és amerikai kozmonauták és asztronauták – fehér férfiak – tettek egyre merészebb, hosszabb túrákat a világűrbe. Nem csoda, hogy az óvodában, iskolában főleg szputnyikokat és csillagokat rajzolgattam, meg szép, erkélyes házakat. Ezutóbbiakat azért, mert (egy csatornás) tévénkben gyakorta hallottam (félre), hogy „a balkon új”. Nos Bajkonurról sikerrel rajtolt Валентина Владимировна Терешкова, aki minden bizonnyal e hetekben ismét a – harcias – moszkvai Kreml vendége lesz.
Szóval Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova tábornoki zubbonyán, civil kosztumkabátján szerintem nem könnyű már szabad helyet találni, ám újabb kitüntetésre számíthat a híres hölgy. Hiszen június derekán éppen hatvan esztendeje már, hogy a világ legelső űrhajósnője elhagyta bolygónk légkörét. Alig 26 hónappal Jurij Gagarin történelmi kirándulását követően, 1963 nyarán Valentyina is megízlelte a nagy kalandot. A hobbi ejtőernyősből lett kozmonauta 2 napot és bő 23 órát töltött távol a Földtől. Bátor vállalkozását számos plecsnivel jutalmazták a Szovjetunióban.
De külföldön, majd a SZU felbomlása után az utódállamokban is hatalmas népszerűségnek örvendett a tábornoknő, aki a tavasszal már 86 gyertyát fújhatott el tortáján. Anno a 60-as években, még nem volt magától értetődő a lányok, asszonyok egyenjogúsága, ezért a Vosztok-6 szimultán repülése a Vosztok-5 űrhajóval nemzetközi/társadalmi szempontból is jelentős események számít az emberiség históriájában.