2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:45

St. Louis – amerikai erőfölény

olimpia

Lassan elfelejtjük, hogy a legutóbbi – elméletileg 2020-as – tokiói sportünnep 2021-re tolódott a koronavírus-járvány tombolása miatt. Addig is, amíg 2024. július 26-án a Szajna-partján elstartol a következő ötkarikás viadalsorozat, lássuk milyenek voltak a 19. század végén rajtolt újkori nyári olimpiák!? Az első, athéni helyszínen alig egy tucat nemzet kűzdött az érmekért. Négy évvel később Párizsban már hölgyek is dresszt öltöttek. Jövőre harmadik ízben (1900, 1924, 2024) rendeznek a francia fővárosban olimpiát!

1904-ben St. Louisban {III. Olympiade} randevúztak a világ legjobb sportolói. A legelső amerikai nemzetközi sportshow persze igen furcsa volt, hiszen a közel hétszáz bajnokjelőlt között csak néhány tucat külföldi olimpikon volt. Míg Athénban és Párizsban ezüst, bronz érmekért, valamint harmadik helyezésért kűzdöttek az atléták, addig az USA-ban már aranyat is lehetett nyerni. A várakozásoknak megfelelően a túlerőben lévő házigazdák szerepeltek a legjobban St. Louisban. Az 1904-es viadalok kiegyesúlyozatlanságát tükrözte a bő kétszáz amerikai dobogós hely.

A Német Birodalom sportemberei 16 éremmel lettek másodikak Kanada előtt (6). A három olimpiai győzelmet besöprő Kuba mögött a Magyar Királyság csapata lett az ötödik. Halmay Zoltán úszónk két diadallal aranyozta be a tengerentúli turnét. Kiss Géza is ezen vizes számban nyert ezüstöt és bronzot. Sikeres volt Gönczy Lajos is, aki magasugrásban – 175 centivel – negyedik lett az USA legelső nyári olimpiáján.

Még több sport…