2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:34

Lemondott a Magyar Orvosi Kamara alelnöke

Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke lemondott posztjáról, miután nyilvánosságra került, hogy a szervezet június 3-i közgyűlése botrányba fulladt.
Önreflexióval magyarázta lemondását Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. A Népszava szerint azt követően jelentette be döntését, hogy nyilvánosságra került egy kormányzati webportálon, hogy botrányba fulladt a szervezet közgyűlése.
Egy szervezet életében vannak jobb és rosszabb periódusok. Mi most érkeztünk el oda, hogy az elnökségen belüli véleménykülönbségeket nem tudtuk áthidalni, kompromisszumos megoldássá formálni. Úgy gondoltam, azzal segíthetem a tovább lépést, ha lemondok tisztségemről– magyarázta a lap megkeresésére Lénárd Rita.

Mint arra emlékeztetnek, Lénárd Ritát 2019-ben választották meg az orvosi kamara alelnökének. Egyike volt azoknak, akik 2015-ben megalapították és összetartották az 1001 orvos a hálapénz nélkül nevű Facebook-csoportot. Olyan orvosokat toboroztak maguk közé, akik tenni is akartak egy jobb egészségügyért. A csoportnak végül 5000 tagja lett, később, 2019 novemberében gyakorlatilag ők váltották le a MOK évtizedek óta regnáló vezetését. Lénárd Ritát akkor választották meg az orvosok a kamara alelnökének.
Botrányba fulladt a közgyűlés
Nehéz helyzetbe került ezzel az orvosi kamara, hiszen a kötelező tagság parlamenti eltörlése értelemszerűen kikényszeríti a köztestület működésének és szervezetének átalakulását, ugyanakkor ez a feladat időben összecsúszott az amúgy is esedékes tisztújítás megkezdésével.

A KÉT FOLYAMATOT A MÚLT SZOMBATRA ÖSSZEHÍVOTT KÜLDÖTTGYŰLÉSEN KÍVÁNTÁK ÖSSZEHANGOLNI.
A lap úgy értesült, a kamara vezetőinek elképzelése szerint a szervezet „szűkebbre szabását” még a régi vezetői garnitúra végzi el, hogy aztán a tisztújítás alkalmával már új feladatokhoz, lehetőségekhez választhassanak új vezetőket az orvosok.
A fennakadást az okozta, hogy többen jelezték, vannak küldöttek, akiknek a legutóbbi választás, a 2019-ben megszerzett mandátuma május végén lejárt, tehát szavazati joggal nem rendelkezhetnek. A közgyűlésen ezután többen kétségbe vonták a küldöttgyűlés jogszerűségét. A fórum azután vált határozatképtelenné, amikor a Fogorvosok Területi Szervezetének elnöke, valamint a Budapesti Területi Szervezet több képviselője távozott.

Még több AKTUÁLIS…