2024. szeptember 21. (szombat) 14:28

Balhé a felhők felett

Mogyorósi Géza

Június második felétől Európa mind több államában kicsengetnek az iskolákból. A júliusi, augusztusi vakáció heteiben 2023-ban is zsúfoltság várható egyes reptereken. Az utazási szakemberek arra emlékeztetnek, hogy a koronamaszk-korszak elmúltával is gyakran hosszú sorok kígyóznak a beléptetőknél. A gép indulása előtt elfogyasztott alkohol és/vagy drog számos esetben a fedélzeten okoz később gondot. A Légitársaságok Szövetsége (IATA) nyári közgyűlésén is téma volt, hogy egyre gyarapszik az agresszív jelenség az utasok között. Például késés, járattörlés esetén!

Az IATA helyettes vezetője Isztambulban „nyugtalanítónak” nevezte azt az aktuális trendet, hogy mind több bel- és külföldi köt bele a légikísérőkbe, s nem tartja be utasításaikat. Conrad Clifford azt is nehezményezte a törökországi tanácskozáson, hogy az ismét emelkedő foglalási kvótákkal párhuzamosan egyes desztinációk tarifája „kissé” megdrágult, s a turisták/menedzserek – zömében férfiak – egy része követelődzővé válik. A mellékhelyen való illegális dohányzás is rengeteg perpatvar forrása szerte a világban. Nem beszélve a digitális/kommunikációs eszközök zajos, provokatív használatától, például mások kéretlen fotózásától a repcsi belterében.

Konkrétan: míg 2021-ben, a koronavírus nemzetközi tombolása idején minden 835. járaton volt heves konfliktus a fegyelmezetlen vendég(ek) és/vagy a légitársaságok munkatársai között, addig tavaly megszaporodtak az ilyen jelenségek. Startoláskor/landoláskor a biztonsági ővek be nem csatolása vált ki mind sűrűbben vitát. A repüléssel járó stresszt egyesek a tiltások ellenére saját pia vedelésével enyhítik a reptéren, s a fedélzeten… 2022-ben már minden 568. légijáraton történt jegyzőkönyvezett balhé. Vagyis naponta tucatnyi alkalommal előforduló légiforgalmi problémáról van szó – a fellegek felett. Hurrá, kezdődhet a 2023-as turisztikai főszezon!