2024. szeptember 19. (csütörtök) 17:58

Putyin a helyén van

Putyin

Egy nap sem telt el, s a Prigozsin puccs hamvába holt. Állítólag az húzta ki a gyufát a Wagner csapatok főnökénél, hogy ultimátumot kapott, július elsejéig csatlakozniuk kellett volna az orosz reguláris haderőhöz, vagyis lenullázta volna a 25 ezres magánhadsereget. Prigozsin azt jól tudta, hogy sereg nélkül béna katona lesz, akinek Putyin környezetében már nincs jövője. Azt viszont nem gondolta végig, hogy Moszkva és Putyin ellen nincs esélye. Két hadosztály védi az orosz fővárost és az elnök még mindig van annyira népszerű, hogy Prigozsin politikai hatalmat szerezzen. Talán belátta, talán nem vagy csak Lukasenka tett Putyin nevében visszautasíthatatlan ajánlatot, csapatok viszont visszafordultak.

Hogy aztán most mi lesz, az nagyjából sejthető. Prigozsin életét egyetlen biztosító sem garantálná, tehát Minszk lett a csapdája, ahol az történik, amit Putyin akar. A csapatai pedig szétszélednek, mert sokan közülük aligha fognak csatlakozni az orosz hadsereghez, ahol kevesebb pénzt remélhetnek és valószínűleg új parancsnokokat kapnak. Az ukránok tehát annyit nyertek, hogy megszabadultak a Wagner csapatok javától.

Putyin már hónapokkal ezelőtt lemondott Prigozsin szolgálatairól, de nem úgy akart tőle megszabadulni, hogy a zsoldos csapat azért maradjon. Ez nem ment könnyen, de most már a projekt sínen van. Az arcát sem veszítette el, legalább is otthon. És ellenfelei egyelőre kénytelenek beletörődni, hogy nem lesz könnyű tőle megszabadulni.