2024. szeptember 25. (szerda) 22:17

A franciaországi zavargások folytatódnak

Eltemették azt a 17 éves fiút, akinek a halála miatt Franciaország a szó szoros értelmében lángokban áll kedd óta. A péntekről szombatra virradó éjjel tetőfokára hágott az erőszak, a fosztogatás és rongálás. Nahel Merzouk családja és barátai zárt körű temetésen búcsúztak Nanterre-ben a 17 éves fiútól, akit kedd reggel lelőtt egy rendőr, miután autójával a felszólítás ellenére továbbhajtott. A szertartásnak helyet adó mecset előtt nagy tömeg gyűlt össze, hogy kövesse a koporsót a temetőbe – írja a The Guardian. A 38 éves rendőrtiszt ellen hivatalosan is vizsgálatot indítottak emberölés miatt. Egy szemtanú szerint a rendőr a tragédia előtt azt kiabálta a fiúnak, hogy golyót röpít a fejébe.

Nahel halála hatalmas tiltakozási hullámot váltott ki, amely gyorsan összecsapásokba és fosztogatásokba torkollott. Először Párizsban szabadult el a pokol, majd szerda és csütörtök éjjel országszerte zavargások robbantak ki.Péntek éjjel és szombat reggel összesen 1300 embert tartóztattak le, és 80 rendőr megsebesült az összecsapásokban. Országszerte 45 ezer rendőrt, 24 helikoptert és több páncélozott járművet vetettek be az elmúlt éjszaka.

A francia csatornák szinte minden más hírt mellőznek és élőben számolnak be a helyszínekről,  mindenekelőtt Marseille-ből és Lyonból. A zavargások már rég nem az algériai származású fiú halálról szólnak, hanem gyújtogatásokról és fosztogatásokról. nagy sok fiatal vesz részt azokon, hiszen a francia törvények szerint 14 év alatti gyerekt nem lehet megbüntetni. A jobboldali politikusok az emigrációt kárhoztatják, a túl liberális francia törvényeket, amelyek támogatják az emigráns családokat. Egyébként a megölt algériai fiú ellen már 15 eljárás indult, vagyis nem véletlen, hogy ott volt, ahol volt. Macron nincs most könnyű helyzetben, bár a belügyminisztere optimistán nyilatkozott, miszerint „A köztársaság győzni fog…”

Még több AKTUÁLIS…