2024. szeptember 25. (szerda) 20:24

Három góllal nyert a Ferencváros

Varga Barnabás

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Botosani (román)–Ferencváros 0–3 (0–2)
Bramberg am Wildkogel, Smaragd-Arena Bramberg. Vezette: Hochstaffl (osztrák)
Botosani: Ducan – Seroni (Sekou Camara, 25.), Mutombo, Júnior Pius, Tiganasu – Florescu (A. Ivanov, a szünetben), Dican – Dragu (Pinson, a szünetben), Carausu, Golofca (Jaison, a szünetben) – Mihai Roman (Drole, a szünetben). Vezetőedző: Mihai Ciobanu
Ferencváros: Dibusz – Botka (Knoester, 72.), S. Mmaee, I. Cissé, Civic (Pászka, 79.) – Fani (Esiti, 59.), Baráth P. (Makreckis, 66.) – A. Traoré (Kehinde, 79.), Zachariassen (Loncar, 85.), Marquinhos (Owusu, 59.) – Varga Barnabás (Lisztes, 72.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
Gólszerző: Zachariassen (5.), Varga Barnabás (14.), Makreckis (69.)

Új időszak kezdődik – így jellemezte a felkészülés következő szakaszát Sztanyiszlav Csercseszov. Az RB Salzburg ellen 2–1-re elveszített tesztmeccset rosszullét miatt kihagyó oszét szakember már jól van, a vasárnapi edzést már ő vezényelte, s a játékosoknak felvázolta, mit vár tőlük a KÍ elleni Bajnokok Ligája-párharc első, idegenbeli felvonásáig.
„Most kicsit csökkentenünk kell a terhelést, több frissességre van szükségük a lábaknak, az izmoknak – nyilatkozta a fradi.hu-nak az 59 éves szakember. – Olyan periódusban vagyunk, amelyet már minden játékos megtapasztalt. Tudjuk, hogy nagy terhelésnek vannak kitéve, továbbá rengeteg információra kell figyelniük. Ezeket még nehezebb egyszerre beépíteni a játékba. Most minden téren a frissítés a cél, nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is. Egy ilyen szakasz következik, ez most a legfőbb célunk. Természetesen a frissítés mellett a hétfői edzőmérkőzésen mutatott teljesítmény is lényeges, sőt, az eredmény is fontos. Mindent alaposan és részletesen meg kell terveznünk az elkövetkezendő időben. Az edzőtábor végén, kedden hosszú út vár ránk haza Budapestig, majd ezt követi a feröeri Bajnokok Ligája-selejtezőre utazás. Most egy új időszak kezdődik. Mindenki legyen ott fejben, teljes koncentrációt és maximális motivációt várok a következő napokban.”
Az FTC-játékosokra alighanem jó hatással voltak az elhangzottak, hiszen a Botosani elleni, utolsó nyári felkészülési mérkőzésen rendkívül nagy bizonyítási vággyal, száz százalékon pörögve futballoztak – a Bramberg am Wildkogelben tartott edzőtáborban Ibrahim Cissé, Eldar Civic, Kristoffer Zachariassen és Varga Barnabás került be mindhárom tesztmeccsen a kezdő tizenegybe. A román bajnokság előző évadának 12. helyezettjének megoldhatatlan problémát jelentett kihozni a labdát a zöld-fehérek letámadása miatt, a magyar csapat rengeteg labdát szerzett az ellenfél védőharmadában. Míg a Qarabag és a Salzburg elleni mérkőzéseken a csapat korán hátrányba került, ezúttal az 5. percben vezetést szerzett: Marquinhos pontos passza után Kristoffer Zachariassen kiválóan vette át a labdát, majd 12 méterről a kapuba emelte bal lábbal. A 14. percben már kétgólos volt az előny, labdaszerzést követően támadhatott az FTC, Abu Fani a bal szélen felfutó Adama Traoréhoz passzolt, a mali szélső középre gurított, Varga Barnabás remekül érkezett és a kapuba juttatta a labdát – szép akció volt. Nagy volt a különbség a két csapat között, a Ferencváros érvényesítette akaratát és meggyőzően, igaz, kevés helyzetet kialakítva futballozott az első játékrészben.
A fordulás után kezdeményezőbben játszott a román csapat, sok volt a ferencvárosi labdavesztés, és sokáig csak annak lehetett örülni, hogy nem sérült meg senki – mindkét oldalon kijutott a kemény belépőből, a durva megmozdulásból. Először lépett pályára az FTC-ben a nyáron szerződtetett Cebrail Makreckis, a sérüléséből felépülő lett középpályás pedig Varga Barnabáshoz hasonlóan góllal mutatkozott be: két percet töltött a pályán, amikor 17 méterről jobbal a jobb alsó sarokba lőtte a labdát.
A Ferencváros magabiztos győzelemmel búcsúzott tehát második ausztriai edzőtáborától, s július 11-én élesben mutathatja meg a KÍ otthonában, mire képes.

Még több sport…