2024. szeptember 21. (szombat) 14:25

Először született pudu az Állatkertben

Pudu

Az Állatkert 2018 óta foglalkozik a Chilében és Argentínában honos déli pudukkal, azaz déli törpeszarvasokkal. A két szülő tavaly óta van együtt, a kicsi pedig július 1-én volt egy hónapos, és most a közönség is láthatja őket a sörényes hangyászokkal közös kifutóban.

Az őznél is kisebb termetű szarvasfélék, például a törpeszarvasok, pudu néven is ismertek. Ezt az elnevezést eredetileg a mapucse indiánok használták, később pedig spanyol közvetítéssel terjedt el az állat neveként az egész világon.

 A déli pudu (Pudu puda) Chilében, illetve Argentína Chilével határos részein élő, erdőlakó patás. Természetes élőhelyén sajnos ritkulóban van, jóllehet a kipusztulás veszélye ma még nem fenyegeti. De az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) létrehozott egy olyan tenyészprogramot, amely az egész kontinensen összehangolja a puduk állatkerti szaporítását. Ennek a programnak a keretében született meg a Budapesti Állatkert új lakója.

 Eredetileg 2018 óta vannak puduk az Állatkertben, de kezdetben csak hím állatokat tarottak. Megfelelő „házasságközvetítéssel” azonban a múlt évben sikerült egy ígéretes tenyészpárt összehozni.

 A kis pudu (mivel kistermetű szarvasféle, nevezzük gidának) május 30-án született meg, és most már elég jó eséllyel lehet látni őt a Pampakifutón, vagyis ott, ahol a szintén kölyköt nevelő sörényes hangyászok is laknak. 

Persze a pudu a természetben erdőlakó faj, így nálunk is előfordul, hogy a kifutó sűrűbb növényzetű részein tartózkodnak, de az elmúlt napokban már szinte minden nap meg lehetett figyelni a gidát, természetesen a felnőttekkel együtt. A legjobban persze általában a sörényes hangyászok 10 órakor kezdődő látványetetése idején lehet látni őket, hiszen ilyenkor a puduknak is adnak enni a gondozók. Ez a látványetetés egyébként része a „Légy ott!” élményprogramok sorozatának, melynek egyes programjain állatbemutatók, tréningek, látványetetések várják a nagyközönséget.

Még több életmód…