2024. szeptember 21. (szombat) 10:34

Money Museum és más izgalmak

Mogyorósi Géza

Mit mesél az irodalom, avagy a képzőművészet a nyomorról és a gazdagságról? Milyen fizetőeszközök voltak, vannak, lesznek? Ilyen és hasonló kérdésekre keres választ Svájcban a cseppet sem klasszikus Pénz Múzeum {Hadlaubstrasse 106 / 8006 Zürich}. Naná, hogy Európa szívében a vagyonos alpesi miniállam legnépesebb – 430 ezer lakosú – német nyelvű települése csábít e nyáron is a Money Museum népszerű állandó kiállításával! Az USÁ-ban sem feltétlenül
a főváros a kultúra + lóvé bajnoka.

Július derekáig várja a divat szerelmeseit a The Met Fifth Avenue, Gallery 899. Ahol K. Lagerfeld (1933-2019) munkásságának állítottak emléket. A 90 esztendeje született germán zseni New York-i retro dizájner showjának {EXHIBITION – Karl Lagerfeld: A Line of Beauty} legtöbb pazar ruhadarabja Párizsban készült. A majdan copfos, nemzetközi hírű divattervező, grafikus, fotós, életművész (stb.) fiatalember Szajna-parti karrierje az 50-es években rajtolt Franciaországban és átívelt a harmadik évezredbe. Akinek nincs kedve átruccanni az Atlanti-Óceánon, az az öreg kontinensen is bukkanhat izgalmas kiállításokra Zürichtől Berlinig!

A félévszázada Stuttgartban világrajött sokoldalú képzőművész, André Butzer tarka alkotásaiból két helyszínen is ízelítőt kaphatunk e nyáron. A kánikulai német fővárosban a Miettinen Collection csábít szombatonként ingyenes tárlattal – augusztus végéig. Az Oberpfälzer Künstlerhaus Schwandorfban ad lehetőséget a „Science-Fiction Expressionismus” műfaját favorizáló mester képeinek megtekintésére. Zárás 2023. július 23-án. Bécsben idén sem maradt el a Dorotheum tavaszi aukciós hete. Akik lemaradtak a kortárs művészeket felvonultató kalapácsos buliról, azok az izgalmas festmények, szobrok, ékszerek és órák nagy választékával találkozhatnak a császárváros kisebb-nagyobb galériáiban is. Amúgy, a Dorotheum egyik legszínesebb, 2017-ben született árverési képe, Heinz Mack címtelen műve 452 ezer €uróért kelt el e hetekben! Na, erről az értéknövekedésről a zürichi Money Museumban is lehetne egy előadást/tárlatot rendezni!