2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:24

Prigozsin – Kiadták a kilövési engedélyt

Bendarzsevszkij Anton, Oroszország-szakértő szerint egyértelmű, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője számára nehéz idők jönnek, mivel az orosz állami média elkezdte a szisztematikus lejáratását. A szakember szerint a lázadást követően a Wagner zsoldosai nem működhetnek tovább Oroszország területén.
Aljakszandr Lukasenka, a belarusz elnök fontos szerepet játszott közvetítőként a Wagner-lázadás lezárásában. A lázadás befejezése után Lukasenko azt állította, Prigozsin valóban megérkezett Fehéroroszországba, de ezt hetekig senki sem tudta megerősíteni. Ezek után meglepő volt, hogy a fehérorosz elnök csütörtöki sajtótájékoztatójának az egyik legérdekesebb információja szerint Jevgenyij Prigozsin, Wagner-vezér, aki június 24-e óta nem volt látható a nyilvánosság előtt, nem tartózkodik Belarusz Állam területén.
– Szentpéterváron van. Vagy talán ma reggel Moszkvába vagy máshová utazna” – mondta Lukasenko a CNN kérdésére válaszolva. – De most nincs Fehéroroszország területén.
Bendarzsevszkij Anton az InfoRádióban elmondta, hogy Prigozsin már a puccskísérlet másnapján szabadon látogathatta Oroszországot, és az a megállapodás, amelyet Lukasenka közvetítésével kötöttek, nem jelenti azt, hogy Prigozsin soha nem léphet be Oroszország területére. Inkább arról van szó, hogy el kell tűnnie a nyilvánosság elől, és el kell hagynia Oroszországot.
Az Oroszország-szakértő szerint Prigozsin letelepedhet Belaruszban, de valójában Szentpéterváron van a lakóhelye, és ott vannak üzleti érdekeltségei, beleértve egy hatalmas, másfél hektáros birtokot is.

„Többek között azért is ment haza, mert valószínűleg az ígéretei értelmében minden üzletétől meg kell szabadulnia, és ezeket a szálakat el kell vágnia. Ha Lukasenka azt mondta, hogy éppen nincs az országában, ez nem azt jelenti, hogy egyébként nem fog visszatérni, vagy nem ott fog lakni, de közben lehetőséget adtak neki, hogy az otthoni dolgait rendezze” – mondta Bendarzsevszkij Anton.
Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke a lázadás napján beszédében az egész Wagner-csoportot, beleértve Prigozsin személyét is árulónak minősítette, aki hátba támadta Oroszországot. Néhány nappal később azonban egy másik beszédében finomított a kijelentésén, azt mondta, hogy a Wagner-zsoldosok eltévedt bárányok, akik bizonyítottak a fronton, és jó útra kell terelni őket.
Az elmúlt hetekben azonban Prigozsinra kiadták a kilövési engedélyt, és Putyin árulónak minősítette. Ennek következtében az országosan elterjedt Wagner-csoport plakátjait leszedték, az irodáikat megszüntették – tette hozzá Bendarzsevszkij. Rámutatott, hogy Prigozsin érdekeltségei nem csak a Wagner-csoportban voltak jelen, ő volt az orosz általános iskolák legnagyobb élelmiszerbeszállítója, és 2018-ig a legnagyobb beszállítója volt az orosz védelmi minisztériumnak is. Az orosz médiában folyamatosan kritizálták ezeket az üzleteit, állították, hogy túlárazottak az általa nyújtott szolgáltatások, és hogy mennyi pénzt keresett velük.
Prigozsin sorsa még mindig tisztázatlan, de úgy tűnik, hogy a Kreml jelenleg boncolgatja birodalmát, „megbízhatóbb” kezekbe helyezve a legértékesebb vállalkozások irányítását.

Még több AKTUÁLIS…