2024. szeptember 21. (szombat) 12:52

Drágulnak az albérletek

Belváros

Miközben az ingatlanpiac pang, hiszen kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy lakást vásároljanak, s esetleg drága hitelt vegyenek fel, az albérletek egyre drágábbak. A Duna House szerint ez országszerte jellemző, s a szűk kínálat mellett a szokásosnál is jobban megnehezíti az egyetemistáknak az albérletkeresést, írja. Budapesten a legdrágábbak az albérletek, ahol az átlagos bérleti díj várhatóan 200 ezer forint fölé is megy a főszezonban, azaz a tanévkezdéssel.Aki nem szeretne lakótársat, hanem egyedül lakna egy garzonban, annak is minimum a 130-150 ezer forintos bérleti díj plusz rezsire kell készülnie.

Elmúlt az az idő, amikor a covid idején, elmaradtak a turisták, és több lakás forgott ampaion. A turisták visszatértek, Budapesten például ugyanannyi külföldi fordul meg, mint 2019-ben és a fiatalok lakást bérelnek inkább, a szállodák nekik meg drága.Ez viszont a magyar fiatalok helyzetét nehezíti meg, s miután egyre több a fizetős hely az egyetemeken, csak a módosabb családok engedhetik meg maguknak, hogy az egyetemista gyerekeiknek lakást béreljenek.

“Július sorrendben a harmadik idei hónap, amikor az éves lakbéremelkedés üteme meghaladta a 20 százalékot. Fontos ugyanakkor, hogy az inflációt figyelembe véve, azaz reálértéken a mostani átlagos bérleti díjak elmaradnak a járvány előtti csúcspontoktól” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Ez utóbbi igaz, de nem minden magyar polgárnak emelték a fizetését tavalyhoz képest 20 százalékkal.

Még több AKTUÁLIS…