2024. szeptember 19. (csütörtök) 17:53

A Britek többsége már megbánta a Brexitet

A Brexit óta először esett meg, hogy egy közvélemény-kutatás szerint az Egyesült Királyság lakosságának több mint fele, pontosabban 51 százaléka, támogatná az Európai Unióhoz való visszatérést! Az újbóli csatlakozást támogatók száma az utóbbi időben egyre nőtt, és most először érte el az 50 százalékot a megkérdezettek körében, és még ennél is többen gondolják azt, hogy hibás döntés volt a kilépés – derült ki a YouGov közvélemény-kutatásából a Bloomberg tudósítása szerint.

A megkérdezettek mintegy 51 százaléka mondta azt a közvélemény-kutató cégnek, hogy az Egyesült Királyság ismét az EU taggá válására szavazna, míg 32 százalékuk döntene a kívülmaradás mellett. Az újbóli csatlakozást támogatók aránya 11 százalékponttal nőtt 2021 januárja óta, a Brexit hivatalos megtörténte óta – olvasható a felmérésben.

Minden jel arra mutat, hogy a britek egyre inkább kiábrándultak a Brexit kapcsán. Az ígért előnyöket nem érzik úgy, ahogy várták, de a hátrányokat annál inkább. Hosszabb sorok az európai repülőtereken, magasabb élelmiszerárak és olyan kereskedelmi megállapodás, ami nem alakul úgy, ahogy remélték, mind hozzájárulnak a Brexit utáni kihívásokhoz.

Azok a régiók, amelyek már eleve elmaradottabbak voltak és ahol a Brexit támogatottsága magas volt, most komoly romlással szembesülnek a jólét és esélyegyenlőség terén. Úgy tűnik, hogy egyre többen értik meg, hogy talán rossz döntést hoztak a 2016-os népszavazáson, és most szívesen visszatérnének az EU tagjai közé.

A kilépés a munkaerőpiacon is érezteti a hatását. Tavaly 460 ezer európai uniós munkavállaló hiányzott a brit gazdaságból a Brexit és a koronavírus-járvány előtti szintekhez képest. „Nagy-Britanniának több munkavállalót kellene beengednie az Európai Unió tagországaiból” – mondta vasárnap megjelent nyilatkozatában a kormányzó brit Konzervatív Párt Brexit-táborának egyik befolyásos szószólója.

Rishi Sunak konzervatív miniszterelnöknek is komoly kihívásokkal kell szembenéznie, mert bár hisz a Brexitben, kormánya igyekszik újratárgyalni a feltételeket a kilépési megállapodásnak olyan részeiről, amelyek nem hatnak jól a brit gazdaságra.
Ilyen kérdés például az Egyesült Királyság és az EU között szállított elektromos járművekre kivetett vámok elhalasztása, de a kormány mérlegeli az európai élelmiszerimportra vonatkozó, a Brexit utáni határellenőrzések költségeinek korlátozására vonatkozó lehetőségeket is.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…