2024. szeptember 19. (csütörtök) 17:59

Az USA nem viccel

esta

A magyar kormány eddig figyelmen kívül hagyta az Egyesült Államok figyelmeztetéseit, amelyek, ahogy a nagykövetük többször elmondta, hogy komoly aggályaik is van a biztonsággal kapcsolatban. Az utóbbi években csak az orosz kémbank távozása tekinthető magyar lépésnek, bár azt is azzal indokolták, hogy a szankciók miatt nem volt tovább értelme a bank működésének. Természetesen ezúttal sem a magyar kormány látja kárát az amerikai szigorításnak, amely a magyar beutazókra vonatkozik, hanem a magyar állampolgárok. És miután a kormánysajtóban majd mindennap az USA politikáját kritizálják, miközben egyetlen rossz szavuk sincs azt orosz agresszióról, sőt több kormánypárti szerkesztő nyíltan az oroszoknak drukkol. És ahogy Brüsszelben, immár Washingtonban is az ellenlépések korába léptünk.

Eddig az amerikai vízummentességi program keretében a programban részt vevő országok turisztikai vagy üzleti céllal akár 90 napra is beutazhattak Amerikába vízum nélkül az úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszerrel (ESTA), ám keddtől a magyar útlevéllel rendelkezőknél az ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, illetve csak egyszeri használatra lesz érvényes. Az amerikai programban szereplő 40 ország közül csak Magyarországot érinti a lépés, mégpedig biztonsági aggályok miatt.

David Pressman, az USA budapesti nagykövete a bejelentést megelőzően a Politiconak azt mondta, a magyar kormány 2011 és 2020 között többszázezer útlevelet adott ki az egyszerűsített honosítási program részeként anélkül, hogy szigorú személyazonosság-ellenőrzési mechanizmusok lennének érvényben. Pressman szerint a magyar kormány eddig úgy döntött, hogy nem foglalkozik a biztonsági aggályokkal, ez pedig az Egyesült Államokat válaszlépésre késztette.

Az amerikai nagykövetség Facebook-oldalán azt írta: „Az Egyesült Államok kormánya hosszú évek alatt jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy elkerülje ezt a módosítást és kezelje a magyar egyszerűsített honosítási eljárásból származó, régóta fennálló biztonsági kockázatot. Ennek ellenére a magyar kormány úgy döntött, hogy nem orvosolja a felmerült aggályokat és nem tett azért, hogy a VWP követelményeinek minden szempontból megfeleljen.”

Igaz, az ESTA érvényességének csökkentése kizárólag ezen nyilatkozat hatálybalépése után beérkezett új ESTA-kérelmeket érinti, és nem visszamenőleges hatályú.  A 2023. augusztus 1-je előtt kiadott ESTA-engedélyek továbbra is két évig és többszöri beutazásra érvényesek.

Még több AKTUÁLIS…