2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:52

Fogolycsere – Csak egy katona beszélt magyarul?

Nem közvetlenül Oroszországból, hanem Törökországon keresztül érkezhettek Magyarországra az a 11 ukrajnai hadifogoly, akiknek június 7-én landolt a repülőgépe Budapesten – értesült a Szabad Európa.Rácz András a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint ez nem okoz meglepetést, hiszen Oroszország Törökországon keresztül bonyolította a korábbi fogolycseréket is.

Moszkva az orosz ortodox egyházon keresztül adott át Magyarországnak kárpátaljai hadifoglyokat. Átadásukban részt vett az orosz ortodox egyház külső egyházi kapcsolatok főosztályának vezetője és Kirill pátriárka tanácsadója is. Ukrajnával azonban a témában nem egyeztettek előre, helyette diplomáciai üzengetésbe torkollott a dolog. Ennek keretében Kijev bizonyítékok nélkül azzal vádolta meg az Orbán-kormányt, hogy nem felel meg a valóságnak az az állítás, miszerint a hadifoglyok Magyarországon visszanyerték a szabadságukat: azt állították, hogy elszigetelik őket, nem férnek hozzá nyílt információforrásokhoz, nem kommunikálhatnak családtagjaikkal más személyek jelenlétében, és nem léphetnek kapcsolatba Ukrajna nagykövetségével sem. Oleg Nyikolenko azt is állította, hogy figyelmen kívül hagyták az ukrán fél azon próbálkozásait, amelynek keretében konstruktív párbeszédet szeretnének folytatni a magyar hatóságokkal.

A Szabad Európa diplomáciai forrásai szerint a Magyarországra szállított 19–23 éves férfiak „több mint egy éve eltűntek a radarról”, és egy olyan fogolytáborban voltak, amelyről az ukrán államnak szinte alig voltak információi. A lap független forrásai azt is állították, hogy a 11 személyből „magyar hangzású vezetéknevük ellenére összesen egy beszélt magyarul”, illetve rendelkezett kettős állampolgársággal, amikor beléptek Magyarországra. Ugyanakkor a többség nem is ukrán, hanem a ruszin közösséghez tartozik. Petro Jacenko, Ukrajna hadifoglyokkal foglalkozó hivatalának szóvivője arról beszélt, hogy az átadott foglyok magyar felmenőkkel rendelkező ukrán állampolgárok. A diplomáciai források szerint emiatt kerülhettek azok közé, akiket Magyarországra küldtek, az orosz illetékesek ugyanakkor nem ismerik el, hogy ukrán állampolgárokat adtak át Magyarországnak.

Rácz András, a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a törökországi útvonal „egyáltalán nem meglepő, hiszen Oroszország ezen az országon keresztül bonyolította a korábbi fogolycseréket. Az érzékenyebb, kiemeltebb fogolycseréket Törökországon keresztül intézik”. A hadifoglyok kiadása pedig szoros egyházi és kormányzati összjátékot igényelt, ugyanis mivel a hadifoglyokat a hadsereg fogja el, a sorsukról az orosz védelmi minisztérium dönt – mondta. Mindemellett úgy vélekedett, hogy „az a politikai profit, amit Semjén Zsolt el akart érni az akcióval, szinte azonnal semmissé vált, amint az Orosz Ortodox Egyház nyilvánosságra hozta”. Erre utal az is, amit megerősített a lapnak Olekszandr Kononenko ukrán ombudsmanhelyettes: hogy eredetileg többen érkeztek volna, mint 11 fő.

„Azt látjuk, hogy az Oroszország elszigetelésére irányuló erőfeszítések, a bevezetett szankciók, valamint a háborús finanszírozás és források megvonása mellett Magyarország különböző ürügyekkel aktívan fejleszti az együttműködést Oroszországgal. Természetesen ezt a titkos megállapodást is a Magyarország és Oroszország közötti együttműködés részének tekintjük. Azt is látjuk, hogy ezt a kérdést politikai célokra használják fel, beleértve a kárpátaljai helyzetet. Elég megnézni Magyarország miniszterelnökének nyilatkozatait, aki azt állítja, hogy Ukrajnában nem voltak orosz háborús bűnök, hogy Putyin nem bűnöző, Ukrajna pedig nem szuverén állam” – ezt már Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő kommentálta a Szabad Európának.

Még több AKTUÁLIS…