2024. szeptember 20. (péntek) 00:06

A New Amsterdam csodái

A New Amsterdam egy remek Netflix sorozat, amely immár a sokadik évadját jegyzi és még mindig nem tudjuk megunni a New Yorki közkórház hétköznapjait. Persze, a színészek is nagyszerűek, ám a forgatókönyv viszi a sorozatot, jól megírt karakterek és történetek, rövid vágásokkal, vagyis egyetlen szál sincs túlbeszélve. Nem merülnek el túl mélyen az orvosi részletekben (Dr House, Dr Murphy) és nem kerülik el a kényes témákat, mint a melegek, feketék és nők problémáit.

A kórház igazgatója egy izgága orvos, aki ritkán vizsgál, viszont majdnem mindennap indít egy újabb mozgalmat, hogy a betegek közérzete is javuljon, ne csak az egészségük. Természetesen az igazgató tanács folyton keresztbe tesz, vagyis a költségek lefaragása miatt gondosan vigyáz a szaldóra.Ám mindig elér valamit, a kórházat ugyan nem sikerült átneveztetni az indián törzs nevére, akiktől a hollandok bagóért elcsalták Manhattant, de legalább az előcsarnokot igen.

És néha csodát is tesz, az egyik törzsvendégnek, aki évi 1.4 millióba kerül a kórháznak, inkább lakást béreltet a kórházzal, mert az okok oda vezethetőek vissza, hogy az utcán szedi össze a betegségeit. Persze, ezek egyszeri, filmes csodák, viszont így szép a sorozat.

Ja, és az igazgatót Goodwinnek hívják, vagyis egy jó ember, aki gáz. És tényleg. Ryan Eggold, a főszereplő amúgy félig német, negyedrészben horvát és negyedrészben osztrák és több sorozatban játszott, így a több, mint száz részben leforgatott Black List-ben (Tom Keen), amely ugyancsak netflixes produkció.

Még több kultmix…