2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:01

Baden – A fotósok Keletről jöttek

Baden évek óta a fotókedvelők Mekkája, hiszen nyolcadik éve a a franciaországi La Gacillyval kooperálva június 15 és október 15 között hatalmas fotófesztivált rendeznek a fürdővárosban, s ilyenkor a város minden pontján lehet látni a világ legjobb fotóriportereinek alkotását. Idén a fotósok Keletről jöttek, a kiállítás címe is Orient és a persze kultúrkör volt a középpontban, afganisztáni, iráni és pakisztáni képekkel. S minden esztendőben van egy hosszú hétvége, amikor a fotóriporterek találkoznak a kurátorokkal és az újságírókkal, s maguk mutatják be a képeiket és interjúkat adnak a sajtónak. Ez idén sem volt másképp.

Ezúttal a a női fotóriporterek voltak a középpontban, hiszen Iránban, Afganisztánban és Pakisztánban  a szigorú vallási hagyományok miatt egyébként is korlátozottak a lehetőségek és ők éltek is a helyzetükkel, sikerült olyan életképeket, családi és közösségi fotókat készíteniük, amelyek sokat elárulnak a viszonylagos elzártságban élő országok lakóiról.

Idén két osztrák fotósról, Rudolf Koppitzról és Horst Stasnyról is megemlékeztek, akik a múlt században alkottak, s ha nem maradnak a szülőföldjükön, akkor most méltán lennének világhírűek. Koppitz például  száz éve  olyan aktkompozíciókat alkotott, amellyel megelőzte korát.Joggal mondta Lois Lammerhuber, hogy ha Koppitz kivándorol Amerikába ünnepelt fotóssá vált volna Hollywoodban. Stasny élő legenda, ő Amerikába is eljutott. Igaz, mér a nagyapja portékát fotózott Bécsben, majd az anyjának fotóstúdiót nyitott  a második világháború után. Stasny már 25 évesen kiállította a fotóit, dolgozott magazinoknak és díjakat nyert a világ nagy fesztiváljain. Imádja a kontrasztokat, ezért főleg fekete-fehér képeket készít.

Az idei fesztiválon Paul Almásy képiből is kaphattunk egy válogatást, amelyeket Afganisztánban készített 1933 és 1973 között. Furcsamód mi erről a korszakáról keveset tudunk. A fesztivál könyvében közölt életrajzában francia fotósként van feltüntetve, bár közlik, hogy Budapesten született zsidó apától és arisztokrata anyától. A kiállított fekete-fehér képei az afgán hétköznapokról mesélnek. Amikor két éve Budapesten, a Mai Manó Házban kiállították a képeit, úgy reklámozták, hogy „Öt világkörüli út, 1 250 000 km repülőgépen, 325 000 negatív, 1637 riport.”

A fesztivál képei október 15-ig láthatók Badenben, ahol egy 7 kilométeres sétával bejárható a belváros és a parkok is, ahol poszter nagyságban élvezhetők a fotográfiák. Soprontól mindössze 40 perces autóút Baden, s aki összekötné egy bécsi látogatással, az megteheti, hogy Baden közepén felül egy villamosra és a másik végállomáson, a bécsi operánál száll ki.

 

Még több kultmix…