2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:44

Szoboszlairól áradoznak a szakértők

Még a Chelsea elleni idénynyitó előtt közölt hosszabb anyagot a Liverpoolhoz a német RB Leipzigtől 70 millió euróért szerződő Szoboszlai Dominikról és a Liverpool középpályájának megújításáról a Sky Sports, amely Szoboszlai korábbi salzburgi edzője, René Maric segítségével mutatja be a magyar válogatott csapatkapitányát.

„Szoboszlai Dominik a Liverpoolnál: »Hihetetlenül atletikus« középpályás »pozitív arroganciával« Jürgen Klopp számára” – ezzel a címmel közölt cikket Szoboszlai Dominikról és a Liverpool középpályájának megújításáról Adam Bate, a Sky Sports újságírója.

Mint ismert, az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) előző idényében ötödik helyen végző, így az Európa-ligában induló „vörösök” középpályájáról szerződése lejártával távozott James Milner (Brighton), Naby Keita (Werder Bremen) és Alex Oxlade-Chamberlain (szabadon igazolható, sajtóhírek szerint Besiktas), valamint a szaúdi Al-Ettifak Jordan Hendersont, az Al-Ittihad pedig Fabinhót vette meg. Jürgen Klopp együttese eddig viszont „csak” a Brightontól megszerzett világbajnok argentint, Alexis Mac Allistert és a magyar válogatott csapatkapitányát, Szoboszlai Dominikot szerződtette, így jelenleg a sérülésből épülő Thiago Alcantara és Stefan Bajcetic mellett csak a két U21-es Európa-bajnok, Curtis Jones és Harvey Elliott maradt a poszton még.
A Sky cikkének bevezetőjében kiemelte, hogy Szoboszlai Dominik szerződtetése meghatározhatja a Liverpool idényét, s a 22 éves középpályás korábbi salzburgi edzőjének, René Maricnak a segítségével mutatták be a magyar labdarúgó tulajdonságait és szerepkörét.
„A hatvanmillió fontra becsült labdarúgó valami újat hoz, de talán valami régit is” – fogalmazott a Sky, utalva arra, hogy Jürgen Klopp filozófiája a nagy intenzitású játékra épül, Szoboszlai pedig Maric szerint „hihetetlenül atletikus labdarúgóként” illeszkedik ebbe.
„A fizikai teljesítménye nagyon kiegyensúlyozott, ha megnézzük az adatait. Bár úgy tűnik, hogy nem tesz semmit a védekezésért, mert nem fut negyven métert, de nem áll meg, ha hátra kell menni és párharcokat nyer” – emelte ki Maric, aki az osztrák csapatnál dolgozott együtt a fiatal Szoboszlaival, amikor a szakember Marco Rose segítője volt.
Az osztrák másodedző úgy véli, hogy a letámadás alapelveit már kiskorában belenevelték Szoboszlaiba, de ez remek munkamorállal párosult a magyar középpályásnál.
„Amikor reggel vagy munkaszüneti napon csak egy foglalkozásunk volt és bent voltam az irodában, ő ott volt a pályán és gyakorolta ezeket a hihetetlen szabadrúgásokat. Ez a tehetség keveréke a nagyon kemény munkával, ami tökéletesen jellemzi az ő karakterét” – fogalmazott Maric, kifejtve, amikor megismer egy fiatal játékost, végig tudja követni a labdarúgó változását.
„Sokkal nagyobb lett és ezt csak angolul tudom mondani, hogy nagyon pozitívan arrogáns” – jegyezte meg Maric. „Mindig is tudta, hogy világklasszissá válhat, és látható, most tényleg azt hiszi, hogy az lehet. Ugyanakkor ő olyan, aki szeret focizni, illetve szereti a kemény munkát és ez a kombináció szerintem zseniális” – húzta alá Maric, kiemelve, hogy már a felkészülési időszak alatt is látszott, Szoboszlai mennyi veszélyt tud teremteni rögzített játékhelyzetekből.
„Ő az egyik legjobb rúgótechnikával rendelkező futballista a világon” – hangsúlyozta Maric, míg a Sky megjegyezte, hogy a felkészülési időszak alatt is látszott, Kloppnak tetszik Szoboszlai védekezési stílusa.
„Attól függ, hogyan használják, de hihetetlenül tehetséges. Nagyon jól bánik a labdával, ő tényleg egy csupa szív játékos és megvan a mentalitása, hogy egy az egy ellen is megoldja a helyzeteket” – fejtette ki Maric.
A Sky felvetette, hogy érdekes kérdés, Szoboszlai egész pontosan milyen poszton játszik a Liverpoolban, hiszen Lipcsében az előző idény végén került a jobb oldalra, a „vörösöknél” viszont ezt a posztot gyakran Alexis Mac Allister tölti be. Klopp a felkészülési mérkőzéseken Szoboszlait is több helyen bevetette, de a magyar labdarúgó van annyira rugalmas, hogy az oldalvonalhoz közel is szerepeljen, így Luis Díaznak és Diogo Jotának is több területe lenne középen.
„Szoboszlai nagyon alkalmas a Liverpool által használt hibrid középpályára, ebben a pozícióban ugyanis lehetővé kell tennie, hogy elszakadjon a védőktől, de arra is lehetőséget kell teremtenie, hogy olyan területeket játsszon be, ahonnan lőhet vagy utolsó passzt adhat” – jegyzi meg a Sky.
„Ha jól használják, ő tud a szélen futballozni egy az egy ellen, de szerintem nem ez az a pozíció, ami a legjobb számára. Ha belső tízesként vagy nyolcasként játszik, akkor is ki tud menni a pálya szélére, ha szükséges, és szerintem így lehet legjobban hasznosítani a tehetségét és a benne rejlő potenciált, s az, hogy ilyen kész játékos, lenyűgöző lehetőséget ad neki. Meg tudja tartani és járatni is a labdát, valamint képes kezelni a letámadást és jó passzt adni. Arra számítottam, hogy a Newcastle-hoz megy, ám a Liverpool szerezte meg és ez okos lépés volt. Szerintem nagyon jó vétel” – mondta Maric.
A Sky pedig megjegyezte, hogy Szoboszlai a technikai képességeivel lendíteni tud a Liverpool labdabirtoklásán és megvannak a fizikai adottságai ahhoz, hogy kihozza belőlük, amit kell.
„Ha jó a formája, huszonöt méterről bármikor lő egy bombagólt, vagy ad egy remek utolsó passzt, de még ha rossz napja is van, akkor is megad egy vonalat védekezésben, ami szerintem Klopp és a Liverpool stílusa szempontjából nagyon fontos”

Még több sport…