2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:55

Esővel kezdődött az atlétikai vb

Minden készen állt, hogy a férfi 20 kilométeres gyaloglással elkezdődjön a világ harmadik legnagyobb sporteseménye, a budapesti atlétikai világbajnokság, a versenyzők már hajnalban bemelegítettek, de az eső miatt két órával elcsúsztatták a rajtot.A programban eredetileg szereplő időponthoz, 8.50 órához képes két órával később, 10.50-kor gyakorlatilag legalább olyan zuhogó esőben útjára indították a Hősök terén a férfi 20 kilométeres gyaloglás mezőnyét, benne Helebrandt Mátéval, a 2017-es világbajnokság 50 kilométeres számának ötödik helyezettjével.

ÜDV BUDAPESTEN! – virított magyarul és angolul is a világbajnoki köntösbe öltöztetett Nemzeti Atlétikai Központ kijelzőjén péntek reggel, amikor a hazánkba érkező sportolók bejárták az új létesítményt. Az amerikai kalapácsvetők már fél tíz előtt kipróbálták a dobókört, igaz, egyelőre csak modellezték a mozdulatsort, amelyet szombaton már szerrel mutatnak be – rájuk már csak azért is érdemes figyelni, mert vb-bronzérmes klasszisunk, Halász Bence ellenfelei lesznek az egyik legjobban várt számban.

Délelőtt aztán benépesült a küzdőtér, a versenyzők mosolyogva pásztázták a hatalmas stadion egyelőre üres lelátóit, fotózkodtak az eredményjelző táblával. Némelyek kocogtak a célegyenesben, mások sétáltak egy kört a pályán – a sprinterek most még három perc alatt teljesítették a négyszázat, a világbajnokságon ennél lényegesen gyorsabbak lesznek…Eközben a stadionban szó szerint az utolsó simításokat végezték, a mérések és a próbák igazolták, hogy valóban minden készen áll ahhoz, hogy szombat reggel a férfi 20 kilométeres gyaloglással elkezdődjön hazánk eddigi legnagyobb sporteseménye. A budapesti világbajnokság nemcsak azért különleges, mert Közép-Európában még nem rendeztek atlétikai vb-t, hanem a különböző újítások miatt is, amelyek fokozzák a helyszíni élményt, színesítik a programot. Már tesztüzemmódban is rendkívül látványos volt a 14 LED-kijelzőből álló kapu, amelynek a sportolók bemutatásában lesz szerepe, ahogyan azoknak a kisfilmeknek is, amelyek segítenek megismerni a versenyszámok indulóit és korábbi klasszisait.

„Csak mosolyogni tudok, amikor belépek a Nemzeti Atlétikai Központba  – mondta a vb-t szervező cég vezérigazgatója, Németh Balázs.  – Az elmúlt tizenegy hónapban azért dolgoztunk, hogy megmutassuk, képesek vagyunk megszervezni a világ harmadik legnagyobb sporteseményét, a szervezőbizottság készen áll a kezdésre. Eddig tartott a szervezés és a tervezés, a következő napokban kiderül, hogy mennyire működnek az ötleteink, elképzeléseink.”
Az esti döntőkön telt házat várnak a szervezők, a 139-es szektorban viszont már pénteken sem volt szabad hely, a székeken ugyanis racka juhok ültek – történetesen Youhuu papírból készült másai. A bohókás kabalafigura mellett táncosok, zenészek és lemezlovasok gondoskodnak a jó hangulatról a világbajnokság alatt, amelynek „hangja” két népszerű kommentátor, Hajdú B. István és Méhes Gábor lesz a Nemzeti Atlétikai Központban. Formabontó módon az érmeket a stadiont körülölelő sport- és szabadidőparkban adják át, a szervezők pedig fesztiválhangulatot ígérnek, a szurkolói zóna színpadán többek között a Margaret Island, a Hősök, a Parno Graszt, Yamina és Lotfi Begi is fellép.

 

Még több sport…