2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:14

Stuttgart: szomjas szurkolók

Mogyorósi Géza

A most rajtoló elsőosztályú német labdarúgó bajnokság kicsit másmilyen lesz, mint a korábbi hat évtizedben. Hiszen a Bundesliga klubok közül elsőként a VfB Stuttgart sportvezetői úgy döntöttek, hogy szigorúbban fogják ellenőrizni a drukkerek szeszfogyasztását. A 60 ezer fő befogadására alkalmas MHPArenában eddig 1,4 ezrelékes alkoholszintig tolerálták a spicces szurkolókat. E hónaptól 1,0 ezrelékre csökken a plafon, ami még mindig duplája az autósok számára engedélyezett nívónak.

A sváb egyesület „zord” döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt időszakban sokkal több dolguk akadt a pálya mentén, a lelátókon és a mosdókban a rendfenntartóknak és a mentősöknek, meg a takarító személyzetnek. A baden-württembergi focicsapat játékosai sem örültek annak, ha részegek kiabáltak, verekedtek meccs közben, netán sörösdobozokkal dobálóztak a sportszerűtlen szesztestvérek. A VfB Stuttgart a teszt-nyuszi szerepét vállalja magára az új évadban. Kérdés, hogy a másik 17 Bundesliga teamből hány klub követi majd példájukat: magukra haragítva a piás szurkolókat és a büféseket!?

Amúgy jubileumi az új szezon, hiszen 1963. augusztus 23-án rajtolt a jóléti Nyugat-Németországban az elsőosztályú foci buli: hat évtized alatt bő harmincszor a müncheni stoplis brigád lett a bajnok. Így volt ez a legutóbb is. Az FC Bayern tréner kvintettje – Thomas Tuchel, Anthony Barry, Zsolt Lőw/Lőw Zsolt, Arno Michels, Michael Rechner – e hetekben is azon fáradoznak, hogy aranylábú, milliomos labdarúgóik ne okozzanak csalódást a {tán? torgó?} bel- és külhoni rajongó tábornak!