2024. szeptember 25. (szerda) 06:26

Megsérült a külügy gépe

Megsérült az augusztus 20-ai légi parádé idején a Külgazdasági és Külügyminisztérium szállítógépe. A 24.hu információja szerint az egyik hajtóműben olyan súlyos károsodást találtak a vasárnapi repülés után, hogy a gép egy időre hangárba került.Az Airbus A330-200F a parádé programja szerint a honvédség vadászgépes és helikopteres bemutatóját követően egy WizzAir utasszállító társaságában repült át kis magasságban a Parlament előtti Duna-szakaszon.

A szállítógépet üzemeltető WizzAir a 24.hu kérdésére elismerte, hogy a gép az augusztus 20-ai repülés alkalmával madárral ütközött, de a cég azt állítja, a motor sérülése nem ennek a következménye. A landolást követően elvégezték a kötelező teljes körű átvizsgálást, és a szakemberek ekkor találtak sérüléseket a hajtóműben. A repülőgép azóta is javítás alatt áll.

Az A330-as szállítógépet a koronavírus-járvány idején, 2020-ban vásárolta meg a Szijjártó Péter vezette KKM a Qatar Airwaystől. A tulajdonosi jogokat később a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség kapta meg, a közös üzemeltetésről pedig a Wizz Airrel kötöttek megállapodást.

A gépetmaximális kihasználtsággal üzemeltették. Augusztusban tízszer tették meg vele az utat Budapest és Kína valamelyik nagyvárosa között. Az Airbus a légi parádé előtt, szombaton kora este mintegy 9 ezer kilométert repülve egy rövid kazahsztáni megállóval Hangcsuból tért vissza a Liszt Ferenc Repülőtérre.

 

Még több AKTUÁLIS…