2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:13

Megérkezett a lódarázs

Magyarországon is megjelent az ázsiai lódarázs (Vespa velutina),először Győr-Moson-Sopron vármegyében, a Szigetközben fedezték fel, adta hírül az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME).

2004-ben Kínából hurcolták be Európába az ázsiai lódarazsat, először Délnyugat-Franciaországban ismerték fel a jelenlétét, azóta Franciaországban elterjedt, több európai országban is jelen van, többek között Németországban és Olaszországban is. Mint az OMME írja, „az ázsiai lódarázs megjelenése nem volt kérdés senki számára, azonban mivel ausztriai jelenlétéről nem volt hivatalos információ, a szakma a megjelenésére később számított”.

Ezek a rovarok képesek megenni egy imádkozó sáskát is, de az étlapjukon a gyümölcs is szerepel. A legnagyobb veszély azonban a méhekre leselkedik, mert köztük óriási pusztítást képesek elvégezni. A darazsak fullánkja nem szakad be úgy, ahogy a méheké, de a mérgük életveszélyes allergiás reakciót vált ki az emberi szervezetben.

A hazai első észlelés híre augusztus végén érkezett az OMME-hoz Győr-Moson-Sopron vármegyéből. Azonnal felvették a kapcsolatot az érintett méhésszel, továbbá egy rovartani szakértővel, aki a fotók alapján megerősítette a gyanút. A hivatalos azonosítás még időbe telik.

 

Még több életmód…