2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:27

A Lear kivonul Gödöllőről

Az elektromos kábelelosztó egységek (kábelkorbács) gyártásával foglalkozó Lear 1992 óta van jelen a magyar járműiparban, ám most egy több mint 800 fős létszámleépítést jelentett be – közölte a 24.hu-val Kozma Zsolt, a Lear Munkavállalók Szakszervezetének elnöke.

A szakszervezeti vezető szerint mindez gyakorlatilag a gödöllői kábelkorbácsgyár becsukását jelenti. A kirúgások indoka pedig az, hogy az amerikai gyökerű cég vélhetően úgy látja, hogy Magyarországon már túl magas munkaerő-költséggel jár a termelés, ami már csak azért is gond, mert azt a folyamatot, amit a gyárban végeztek, nem lehet robotizálni.

A magyar gyár bezárása előtt a Lear többek közt Szerbiában Marokkóban és Tunéziában nyitott üzemeket, azaz mind olyan helyen, ahol még Magyarországnál is olcsóbb a munkaerő.

A Lear Corporation Hungary Kft. 276,2 milliárd forintos árbevétellel zárta az évet, amely közel 19 százalékos növekedést tükrözött 2021-hez képest, miközben közel 6,3 milliárdos adózott nyereséget termelt, amely 24 százalékos visszaesést jelentett.

Még több AKTUÁLIS…