2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:27

NSZK: a joghurtos fagyi is divat

fagyi

Európában nem csupán a hagyományos élelmiszerek drágultak meg a koronavírus-járványt váltó ukrajnai krízis óta: az üdítő és alkoholtartalmú italok ára is az égbe szökött. Sőt a fagyi is lassan luxuscikké válik! Németországban például tavalyhoz viszonyítva átlag 11 százalékkal kell többet fizetni egy-egy gombóc fagylaltért. Miközben augusztusra, már 6,2 százalékra csökkent az infláció az EU legnépesebb tagállamában. A sztár idén is a sztracsatella, csoki, mogyoró trió!
Alig szorult le a dobogóról a joghurtos, citromos, vaníliás variáció. Ott van a tizes germán toplistán a pisztácia, a földieper és a káví ízű is, ám mint jeleztük, a fagyi kedvelőknek mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk. (Hazánkban is!)

Akárcsak másutt, a germán cukrászdákban, büfékben is 12 €uróra emelkedett a foglalkoztatottak – hivatalos – alapórabére. Ez is belejátszik abba, hogy sokak számára szinte luxus lett a hűs nyalánkság – tölcsérben/kehelyben egyaránt. Lássuk mely német metropoliszokban különösen drága mulatság az „Eis” falás!? Nos a bajor fővárosban 2023 derekán már átlépte a 2 €-s lélektani határt a gombóc tarifája. Münchennél alig olcsóbb Stuttgart, s számos nyugatnémet település. Jutányosan Bonnban, Brémában és Berlinben kaphatunk fagylaltot. A Spreenél egy gombócot már 1-1,40 €uró közötti áron benyalhatunk. A diszkont élelmiszerboltokban persze egy kiló/liter „fapados” fagyit 1,80-2,50 €-ért megvásárolhatunk. A sztár a vakáció heteiben is a sztracsatella, csoki, mogyoró íz-trojka!

Még több életmód…